Šta je stvarno važno na putu do cilja?

09. 05. 2017. u 11:13

Odgovor na ovo pitanje daće nam žena koja zaista zna šta znači postaviti cilj i kako doći do njegovog ostvarenja. Ona je naš najpoznatiji ženski košarkaški trener, poznata i kao „majka srpske košarke“

Шта је стварно важно на путу до циља?

Odgovor na ovo pitanje daće nam žena koja zaista zna šta znači postaviti cilj i kako doći do njegovog ostvarenja. Ona je naš najpoznatiji ženski košarkaški trener, poznata i kao „majka srpske košarke“.

Marina Maljković će nam svoje tajne dolaska do cilja otkriti u sredu, 10. maja na predavanju koje će u 20 časova biti održano u sali bioskopa Cineplexx u UŠĆE Shopping Centru. Ovo će biti prvo predavanje u nizu u okviru projekta „Lepo mi je, jer tako želim“, koje pokreće UŠĆE Shopping Centar u saradnji sa Center i Centar za lični razvoj „Lepo mi je“. Karte za predavanja posetioci mogu kupiti na blagajni bioskopa Cineplexx, po ceni od 500 dinara.

A pre Marininog predavanja, evo nekoliko korisnih saveta, koji nam mogu olakšati put do cilja.


MOGU ILI MORAM

Ako ste na početku, kada razmišljate da postavite sebi neki cilj, ma šta to bilo, veoma je važno da napravite razliku između „JA to MOGU. I KREĆEM U AVANTURU i borbu sa strahom!“ i „JA to MORAM. AVANTURA ĆE OVAKO IZGLEDATI i ne smem se plašiti!“

U čemu je razlika? Kada kažete „Ja to mogu“ – verujete sebi, podržavate sebe, kao što biste podržali dragu osobu. I kada se opredelite za avanturu, svesni da ćete imati i strahove i prepreke i teške trenutke, ali ste spremni da probate – sebe relaksirate od istih tih prepreka. Dakle, želite da date sve od sebe, da se potrudite, ali se nećete osuđivati, jer znate da su i strah i ranjivost i slabosti – normalne ljudske osobine.

Kad, nasuprot tome, kažete „Ja to moram“ – opteretili ste sebe već u startu. Postavite sebi samo pitanje: Zašto bilo šta morate? Šta će se desiti ako ne bude baš tako? Hoće li se vaš svet strušiti i zašto? A ako još želite da kontrolišete svaki korak, ako želite da eliminišete strahove i slabosti, onda to nije avantura, onda je to zavaravanje koje će postati alibi za neuspeh. I samo planiranje svakog koraka će vam oduzeti mnogo energije na samom početku, a da još niste napravili ni prvi korak na putu do cilja.

HOĆU, ALI ZAŠTO

Ako imate početnu osnovu i želju za bilo čim, važno je da formulišete jasno šta je to čemu težite. Da li nešto želite zbog sebe ili zbog drugih? Da li je vaš cilj vezan za ono što se od vas očekuje ili za ono što sami od sebe očekujete? Da biste dobili odgovore na sva ova pitanja, dovoljno je da se umirite i iskreno, ali zaista iskreno, odgovorite sebi na ova dva pitanja: ŠTA ŽELIM? I – ZAŠTO TO ŽELIM!

U odgovorima na ova dva pitanja leži sva suština vašeg cilja. Lako je ako ste iskreni prema sebi.


IGRA UMESTO BORBE

Kada znate šta želite i zašto to želite i spremni ste da krenete u avanturu, veoma je važan izbor puta kojim ćete doći od tačke A do tačke B. Važno je da taj put bude u skladu sa vama. To znači da dozvolite sebi i da pogrešite i da se pomučite i da se plašite i da budete ranjivi i da budete uporni i puni entuzijazma. I nije važno kako to izgleda drugima, nije važno šta drugi govore, važno je kako se mi osećamo iznutra.


Autor teksta: Milica Stojiljković, osnivač Centra za lični razvoj LEPO MI JE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije