Sanjari vole fantaziju, avanturisti horore

M. Dedić

11. 02. 2017. u 15:59

LJubitelji ljubavnih romana su naučili da život posmatraju sa vedrije strane

Сањари воле фантазију, авантуристи хороре

Shutterstock

Ne verujte onima čiji je televizor veći od police za knjige - reći će vam neko od preostalih poklonika pisane reči. Ali, nije svejedno šta se na toj polici nalazi. Štivo koje čitamo nas oblikuje, ostaje u nama delić sveta koji je pisac izmaštao, pa nije ni čudo da omiljeni žanr u literaturi mnogo govori o nama.

Klasici - Dostojevski, Andrić, Hemingvej... Nemate dilemu, predstavnici klasične literature su vaš prvi izbor. U školi ste verovatno ne samo čitali lektiru, već i uživali u svim obaveznim knjigama. Kad su međuljudski odnosi u pitanju, ne volite površnost, radije ćete jednu osobu upoznati suštinski, nego ćaskati sa mnogima. U svakodnevnom životu cenite jednostavnost.

LJubavni romani - DŽejn Ostin doživljavate kao najbolju drugaricu, osećate se kao četvrta sestra Bronte, uživate uz romane Mir Jam, čeznete da pronađete svog Reta Batlera i kao Skarlet o Hara dramatično uzviknete "Misliću o tome sutra"! Da, romantični ste i zbog ljubavi spremni na velika dela, kao i junakinje sa kojima ste plakali, smejali se, odrastali. Vaša visoka očekivanja u ljubavi vam se često "obiju o glavu", ali naučili ste da život posmatrate sa vedrije strane.

Fantazija - LJubitelji "Harija Potera", "Gospodara prstenova", "Autostoperskog vodiča kroz galaksiju" mahom su sanjari. Od detinjstva su očarani tajanstvenim svetovima i mitovima. Kao što su kompleksni zapleti i likovi iz knjiga koje vole, tako im je i unutrašnji život bogat. Beg od surove, pa i dosadne svakodnevice traže u mašti, pa ćete ih neretko zateći dok nasmejano gledaju kroz prozor dok su svi oko njih smrknuti. Za njih su vreme i prostor relativne kategorije, s tog aspekta posmatraju ljubav, karijeru, ljude oko sebe...

Istorijski romani - Priče o svetskim vladarima, umetnicima, političarima upakovane u roman kao slobodnu formu, govore da ne volite iznenađenja. Verovatno uredno beležite sve planove i obaveze, precrtavate obavljeno, pravite spiskove kad idete u kupovinu i tek s vremena na vreme, dozvolite sebi poneki spontani trenutak. Na poslu ste perfekcionista kome neće promaći nijedan detalj, tračevi vas ne zanimaju, ali se pretvarate u uvo čim neko počne da priča događaje i tajne iz prošlosti.

Horori - Osećaj lupanja srca dok sklupčani na krevetu čitate "Isijavanje" Stivena Kinga ili "Isterivača đavola" Vilijama Pitera Blatija nezamenljiv je, a pomalo ste i navučeni na njega. Isti osećaj goni vas i u životu, pa ste verovatno isprobali sve divlje vožnje u luna parku kao dete, bandži džamping, možda i skok padobranom i slične aktivnosti koje dižu adrenalin. Volite da rizikujete i odličan ste pripovedač, pa prijatelji uživaju u vašoj verziji i naizgled običnih dogodovština. Privlače vas osobe slične vama.

Trileri - Dok u mašti jurite lavirintima Dena Brauna, Roberta Ladlama, DŽona Grišama pitajući se "ko je ubica?" istu preciznost, analitičnost, inteligenciju pokazujete u realnosti. Sa vama nije zabavno gledati trilere jer već znate sve cake, pa shvatate ko je zločinac pre nego što većina "ukači" zaplet. I život posmatrate kao veliku misteriju, ponekad možete da preterate pa vidite tajne i probleme i tamo gde ih nema. Volite da budete enigma za okolinu, pa i za suprotni pol.

Memoari i autobiografije - Volite da čitate o poznatim ličnostima, o njihovom životu, manama, vrlinama, delima, pa tako vas i u relanosti intrigiraju drugi. Istovremeno se trudite da unapredite sopstveni život. Imate redak dar da slušate, skloni ste neobičnim gestovima jer podsvesno želite da oni oboje vaše memoare, ako bi bili napisani jednog dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije