Zašto odlažemo obaveze?

M. D.

05. 02. 2017. u 16:12

Deca odrasla u okruženju sa predvidljivim aktivnostima, poput vremena za obrok, spavanje, druženje sa porodicom i prijateljima i slobodne aktivnosti, imaju manje problema kasnije kad odrastu

Зашто одлажемо обавезе?

LJUDI koji stalno kasne i odlažu obaveze ubuduće bi za svoje ponašanje mogli da okrive roditelje. Studija Univerziteta u Olbaniju pokazala je da deca sa stabilnijom rutinom imaju manje problema sa upravljanjem vremenom i poremećajima pažnje kasnije u životu. Problemi sa pažnjom povezani su sa brojnim negativnim ishodima, uključujući teškoće u studiranju i zapošljavanju.

U ispitivanju je učestvovala 292 studenta oba pola. Ustanovljeno su da deca odrasla u okruženju sa predvidljivim aktivnostima, poput vremena za obrok, spavanje, druženje sa članovima proširene porodice i prijateljima i slobodne aktivnosti, imaju manje problema kasnije kad odrastu.

Ranije studije pokazale su pozitivan uticaj rutine na decu koja prolaze kroz ekstremne životne faze, poput gubitka jednog roditelja, selidbe ili razvoda oca i majke. Mališani koji odrastaju u okruženju u kom se zna šta se svakog dana događa i šta mogu da očekuju imaju veću šansu da razviju osećanje porodične stabilnosti nego deca čije su aktivnosti haotičnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije