NEKADA se znalo: muškarci jedu meso, voće i povrće su za devojčice. Ipak, nova studija objavljena u magazinu "Apetit" pokazuje da vegetarijanci nisu manje muževni u očima drugih, ali vegani zato jesu. Mali podsetnik za one koji ne znaju: vegetarijanci ne jedu meso, a vegani ni meso, ni jaja, ni mlečne proizvode.

Ranija istraživanja pokazala su vezu između konzumiranja mesa i utiska muževnosti, pa okruženje smatra muškarčinama one koji jedu svinjetinu i govedinu. Voće, povrće, salate, sladoled i slatkiše povezuju sa ženama. Kako bi ispitala da li su predrasude o hrani i dalje prisutne, psiholog Margaret Tomas sa Univerziteta u Indijani sprovela je eksperiment. Ispitanici su čitali istu priču sa jednom razlikom: u prvoj verziji je junak jeo sve, a u drugoj je bio vegetarijanac. Nakon čitanja, ispitanici su ocenjivali 12 osobina junaka, među kojima su bile druželjubivost, samostalnost, ali i muževnost i feminiziranost. Vegetarijanci nisu prošli ništa lošije od mesoždera, ali kad je umesto njih ubačen vegan, na skali muževnosti ocenjen je znatno niže od "mesoždera". Kada su oba junaka bili vegani, jedan zato što je to izabrao, a drugi je morao zbog zdravlja, kao mnogo muževniji je ocenjen drugi.

Autorka studije rezultate tumači činjenicom da su vegetarijanci postali uobičajeni u društvu, a o veganima i dalje vladaju brojne predrasude.