Čokoladna fantazija

Potrebno je za testo: 3 čaše šećera, 3 čaše brašna, 3 jogurta, prašak za pecivo, 1/2 čaše ulja, 3 kašike kakaoa, 150 g mlevenih lešnika, 100 g čokolade za kuvanje

Dobro umitite sve sastojke (osim čokolade) dok smesa ne postane glatka i na kraju dodajte lešnike. Smesu stavite u podmazani pleh koji ste posuli brašnom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike pola sata. Kada je kolač ispečen, pripremite glazuru. Istopite čokoladu sa malo ulja i vode na niskoj temperaturi, a zatim prelijte preko kolača.

* * * * * * * * * * *

Domaća torta

Potrebno je za koru: 5 belanaca, 5 kašika šećera, 5 kašika mlevenih lešnika, 5 kašika mlevenog keksa. Za fil:, 15 žumanaca, 15 kašika šećera, 2 pudinga od vanile ili kokosa (plus 6 kašika šećera), 1/2 l mleka, margarin, 250 ml slatke pavlake

Umutite mikserom belanca i šećer, dodajte mlevene orahe i keks i pecite koru u rerni otprilike 15 minuta (ispecite ukupno tri kore). Žumanca i 15 kašika šećera skuvajte na pari. Odvojeno skuvajte dva pudinga u 1/2 l mleka sa šest kašika šećera. Kada se puding ohladi pomešajte ga sa filom od žumanaca i dodajte umućen margarin sa malo šećera u prahu. Filom premažite svaku koru, a zatim umutite 250 ml slatke pavlake, pa filujte tortu spolja. Umesto slatke pavlake može i glazura od čokolade.

* * * * * * * * * * *

Bombice sa kokosom

Potrebno je: 300 g mlevenog keksa, 200 g margarina ili putera, mleko (može i žuti sok), šećer u prahu, 100-150 g mlevenih lešnika, 100-200 g kokosa u prahu

Margarin (puter) i šećer u prahu dobro umutite varjačom ili mikserom. U plastičnu vanglicu stavite keks, umućen margarin, lešnike, mleko i sve pomešajte dok se masa dobro ne sjedini. Zatim rukama oblikujte kuglice, svaku uvaljajte u kokos i stavite na tacnu, jednu pored druge, da ne bi izgubile oblik. Tek kada se bombice dobro stegnu, možete ih staviti u plastičnu činiju i poklopiti.

* * * * * * * * * * *

Mafini punjeni džemom

Potrebno je: 300 g brašna, pola praška za pecivo, 200 g šećera, 100 g mlevenih lešnika, 150 ml ulja, 250 ml kisele vode, vanilin šećer, 50 g seckanih lešnika (za posipanje), džem

Pomešajte u posudi brašno, prašak za pecivo, mlevene lešnike i šećer. Dodajte ulje i umutite lagano mikserom, a zatim stavite kiselu vodu i nastavite da mešate. Kad se sve dobro sjedini, stavite malo smese u korpice za pečenje, zatim malo džema, pa ponovo pripremljenu smesu. Pospite preko mafina seckane lešnike i pecite na 180 stepeni, otprilike 20 minuta.