SA UKUSOM PAVLAKE

Potrebno je:

* 4 jajeta

* kisela pavlaka

* 16 kašika brašna

* prstohvat soli

* prašak za pecivo

Umutite jaja, umešajte kiselu pavlaku, postepeno dodajte brašno, so i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sjedinite i uštipke odmah pržite na dobro zagrejanom ulju.


SA JOGURTOM I JAJETOM

Potrebno je:

* 14 kašika brašna

* jaje

* jogurt

* so

* 1/2 kesice praška za pecivo

* ulje


Stavite u posudu 14 kašika brašna, dodajte pola kesice praška za pecivo i malo soli, pa sve lepo izmešajte. Umutite potom jaje, sipajte u brašno, dodajte jogurt i sve dobro izmešajte viljuškom. U manju šerpu sipajte ulje (otprilike debljine prsta), dobro ga ugrejte, pa vadite kašičicom uštipke i pržite sa svih strana da lepo porumene. Kada se isprže, vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte na salvetu da se ocedi višak masnoće. Služite sa starijim sirom, uz čaj ili belu kafu.


PIRINČANI

Potrebno je:

* litar supe od pileće kocke

* 2 kašike ulja

* glavica crnog luka iseckanog na kockice

* 2 izgnječena čena belog luka

* 420 g pirinča kratkog zrna

* 60 g narendanog kačkavalja

* 50 g narendanog parmezana

* 60 g naseckanog korena peršuna

* 6 paradajza isečenih na polovine

* 12 režnjeva nemasne šunke

* 2 dodatne kašike ulja

* brašno po potrebi


Skuvajte supu od kocke i pokrijte je. Na tiganju zagrejte ulje, dodajte luk i pržite dok ne omekša. Smanjite temperaturu, pa nastavite da pržite dalje. Dodajte opran pirinač i prelijte sa pola šolje pripremljene supe. Mešajte dok pirinač ne upije svu količinu supe, pa ponovo dodajte pola šolje supe uz neprestano mešanje. Nastavite sa kuvanjem na isti način sve dok pirinač ne bude skuvan, otprilike oko 20 minuta. Sklonite sa vatre, dodajte sireve, beli luk i peršun. Ostavite da se hladi u frižideru 20 minuta. Za to vreme ispecite paradajz na gril tiganju, a šunku zapecite tako da postane hrskava. Od ohlađenog rižota mokrim rukama oblikujte male uštipke, uvaljajte ih u brašno i pržiti na ulju dok ne porumene. Služiti ih s paradajzom i šunkom.


OD LISNATOG TESTA

Potrebno je:

* 300 g brašna

* 100-150 ml vode

* 100 g sira

* so



Umesite glatko testo od brašna, vode i soli. Podelite ga na 7 loptica, pa svaku razvijte oklagijom. Potom ih namažite uljem i slažite jednu preko duge. Poslednju nemojte da mažete. Od tako poslaganih loptica ponovo razvijte testo debljine 0,5 cm. Podelite ga napola, a zatim na jednu polovinu u razmacima stavljajte sir dok ga ne potrošite, a drugom samo prekrijte sir. Nožem testo isecite u pravougaone ili kvadratne oblike, i prstima zatvorite ivice da sir ne bi cureo. Potom ih pržite u vrelom ulju vodeći računa o tome da porumene sa obe strane.