Kad kuvamo krompir isečen na kockice, rutina koju većina sprovodi je sledeća: stavimo vodu na šporet, posolimo je pa krenemo da ljuštimo i sečemo krompir. Taman kada to završimo, voda je provrela, pa u nju dodajemo krompir. Još smo ponosni što smo tako dobro iskoristili vreme. Takođe, imamo i neki osećaj da je to bolje i zdravije - možda će krompir izgubiti manje vitamina ako nije dugo u vodi?

Međutim, krompir bi trebalo staviti u hladnu vodu, a navode se dva jaka razloga za to. Prvo, ako krompir ubacite u vrelu vodu spolja će se vrlo brzo skuvati, ali sredina se ne može tako brzo zagrejati pa će joj trebati više vremena.

Rezultat: ili će se spoljni delovi početi da se raspadaju ili će sredina ostati poluživa. Ovo važi i kada kuvate cele krompire. Ako ih stavite u hladnu vodu postepeno će se i ravnomerno zagravati pa tako ravnomerno i skuvati.

A ušteda vremena? Dok se voda polako zagrava, možete pripremati druge namirnice za ručak. Ipak, vreme je na vašoj strani i ovako: krompiru koji je stavljen u hladnu vodu treba manje vremena da se skuva!


(miss7)