PILEĆA ČORBA


Potrebno je:

- 1,5 l vode

- 1 pileći file

- veza zeleni

- glavica crnog luka

- 1 jaje

- 2 kašike brašna

- so, biber

- suvi biljni začin

- seckani peršun, list celera

Meso i povrće iseckajte na kocke, skuvajte u 1,5 l vode i u to dodajte ceo očišćen luk. Kad se povrće skuva, bacite luk i dolijte još malo vode. Kutlaču čorbe odvojite u manju činiju i kada se prohladi razmutite u to dve kašike brašna. Sipajte polako u čorbu, lagano mešajte i ostavite još malo da se kuva. Posolite, dodajte biber i biljni začin po ukusu. Sklonite sa ringle, dodajte seckani peršun i list celera i ostavite da se ohladi. Umutite jaje viljuškom da malo zapeni, dodajte polako kutlaču čorbe, mešajte da se dobro sjedini i vratite u lonac. Čorba ne sme da bude vrela kada dodajete jaje da se ne bi zgrudvalo. Čorbu možete da dekorišete tako što ćete preko staviti seckano skuvano jaje.


ROLAT OD MLEVENOG MESA


Potrebno je:

- 700 g mlevenog mesa

- 5 jaja

- 1 zemička (oko 100 g)

- 1,5-2 dl mleka

- glavica luka

- čen belog luka

- kašika senfa

- so, biber

- biljni začin

Zemičku isecite na kockice, prelijte mlekom, a zatim izmrvite kako biste dobili kašastu smesu. Pomešajte sa mlevenim mesom, dodajte jedno jaje, sitno seckani crni i beli luk, senf, so, biber i biljni začin i sve dobro izmešajte. Preostala jaja skuvajte, oljuštite i ostavite da se ohlade. U veliku tepsiju stavite polovinu smese od mesa, širine desetak centimetra. Preko poređajte barena jaja, prekrijte ih ostatkom mesa, a zatim rukama oblikujte rolat. Ukoliko želite poređajte oko rolata seckani krompir i šargarepu i začinite, ali nije potrebno dodavati ulje. Pecite rolat u rerni na 200 stepeni, otprilike 40 minuta. Secite ga kad se malo prohladi.



PUNjENA MAJONEZOM I ŠUNKOM

Potrebno je:

- 4 jajeta

- 100 g šunke ili salama

- 4 kašike majoneza

- 2 kašike senfa

- kiseli krastavac

- so

- mleveni biber

Skuvajte jaja, kada se ohlade oljuštite ih, isecite na pola i izvadite žumance. Sitno iseckanu šunku i krastavac pomešajte sa žumancem, dodajte senf, majonez, biber, so i sve dobro sjedinite. Dobijenom smesom punite jaja koja možete da ukrasite peršunom, vlašcem ili proprženom slaninom. Služite kao hladno predjelo.



DOMAĆA SALATA

Potrebno je:

- 4 krompira

- 1 praziluk ili glavica crnog luka

- 3 barena jajeta

- 10 zelenih maslina

Skuvajte krompir sa ljuskom. Kada se ohladi oljuštite ga i isecite na kolutove, kao i praziluk ili crni luk. Iseckajte kuvana jaja i maslinke, sve sastojke dobro pomešajte, posolite i pobiberite po ukusu. Salatu prelijte maslinovim uljem i balzamiko sirćetom, pa preko pospite seckani peršun. Umesto maslinovog ulja i balzamika u salatu možete da stavite majonez.



TESTENINA SA ŠUNKOM

Potrebno je:

- 400 g makarona

- 3 jajeta

- 1 čaša mleka ili kisele pavlake

- 300 g šunke

- 200 g sira

- 1/2 čaše ulja

- so

Makarone skuvajte u vodi, za to vreme umutite jaja sa mlekom, dodajte seckanu šunku, mrvljeni sir, ulje, so po potrebi i sve dobro promešajte. Skuvane makarone ocedite i stavite u pleh. Prelijte pripremljenim prelivom i promešajte kašikom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike 20 minuta, ako želite da makarone budu hrskave. Kada ih izvadite iz rerne ostavite malo da se ohlade, pa ih tek onda secite i poslužite.



KAUBOJSKI OMLET IZ RERNE

Potrebno je:

- 8 jaja

- 250 ml mleka

- 250 g sitno iseckane šunke (mogu i ćureća ili pileća prsa, slanina...)

- 80 g kačkavalja ili tvrdog sira

- mala glavica crnog luka

- čen sitno iseckanog belog luka

- 1 zelena babura

- 1 crvena babura

- pola kašičice biljnog začina

- biber

- iseckan peršun ili vlašac

U većoj posudi umutite ručnom mutilicom jaja i mleko, dodajte biljni začin, biber, narendani sir, sitno iseckanu šunku, crni i beli luk, paprike, malo peršuna i sve pomešajte. Vatrostalnu činiju podmažite uljem i sipajte pripremljenu masu. Pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni, otprilike 45 minuta, odnosno dok blago ne porumeni. Pečeni omlet ostavite da se malo prohladi, onda ga isecite na kocke, pospite preko iseckani peršun ili vlašac i poslužite jelo sa zelenom salatom, paradajzom ili drugim povrćem po želji.



SVINjSKI VRAT SA KROMPIROM
Potrebno je:

- 1 kg svinjskog vrata

- 700 g krompira

- 1 veća glavica crnog luka

- ulje

- so

- biljni začin

- nekoliko jaja

Začinite meso po ukusu i poređajte ga s jedne strane u podmazani pleh, a sa druge stavite krompir isečen na krupnije kriške. Preko naseckajte crnu luk i stavite u zagrejanu rernu da se peče. Kada je gotovo preko mesa i krompira stavite nekoliko jaja na oko i ostavite još malo da se peče u rerni. Kada izvadite jelo iz šporeta preko naseckajte peršun.