Krompir sa šampinjonima


Potrebno je: 5-6 krompira srednje veličine, 2 glavice crnog luka, pakovanje šampinjona, so, biber


Obarite krompire u ljusci. Upržite luk, dodajte šampinjone i prodinstajte, pa začinite po ukusu. Krompire presecite na polovine i izdubite. Izdubljene polovine punite nadevom od luka i šampinjona. Odozgo možete da stavite listiće tost sira.


Krastavci sa tunjevinom


Potrebno je: 300 g krastavaca(2 komada), 250 g tunjevine iz konzerve, 50 g mariniranih šampinjona, 200 g crnog luka, 2 čena belog luka, 3 kašike belog vina, čaša majoneza, limun, mirođija, biber, so


Krastavce presecite napola ili na više delova ako su veći. Kašikom izdubite sredinu i ostavite 20 minuta da se ocede. Crni luk oljuštite, operite i sitno iseckajte, tunjevinu viljuškom isitnite, dodajte iseckanom luku i izmešajte, umešajte sok od limuna, majonez i vino. Smesom napuniti krastavce i dekorišite ih mirođijom.


Parmezan u luku


Potrebno je: 2 glavice luka, 2-3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike putera, so, biber, 2 čena belog luka, veći vlašac, malo belog vina, kašičica mešavine biljnih začina, 1/2 šolje hlebnih mrvica,1/4 šolje narendanog parmezana, 2 kašike naseckanih listova majčine dušice


Odsecite vrh luka i kašikom mu pažljivo izvadite unutrašnjost. Sačuvajte deo koji ste izdubili. Premažite izdubljene glavice luka maslinovim uljem spolja i iznutra, posolite, pobiberite, stavite ih na nauljenu tepsiju i pokrijte folijom. Pecite 25-30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Za to vreme iseckajte izdubljeni deo luka. Zagrejte po kašiku maslinovog ulja i putera u tiganju na srednjoj temperaturi, pa prodinstajte pola šolje naseckanog luka, dodajte vlašac i beli luk i sve dinstajte 7-8 minuta. Ulijte malo belog vina i dinstajte dok gotovo ne ispari.


Skinite sa šporeta, dodajte začine, hlebne mrvice, parmezan i majčinu dušicu. Posolite i pobiberite i dobro izmešajte. Ovom mešavinom punite ispečeni izdubljeni luk. Pritisnite smesu lagano da biste ispunili luk i poravnajte površinu. Poprskajte sa malo rastopljenog putera i zatvorite vrhom. U tespiju sipajte malo belog vina i pokrijte je alu-folijom, pa pecite još 30 minuta dok luk ne postane potpuno mekan.

Tikvice sa sirom

Potrebno je: 4 tikvice, crni luk, 2 konzerve tunjevine, kašika ajvara, manja konzerva pelata, so, biber, origano, mocarela, 4-5 zelenih maslina bez koštice, 1-2 paradajza, maslinovo ulje

Oprane tikvice izdubite i stavite u pleh. Luk i izvađenu sredinu iz tikvica iseckajte i prodinstajte na malo maslinovog ulja, pa dodajte tunjevinu, pelat, ajvar, origano, biber, so i još malo dinstajte. U tikvice sipajte malo maslinovog ulja i napunite ih prodinstanom smesom. Paradajz, masline i mocarelu isecite na kockice i ubacite u tikvice. Tikvice možete blago da zatvorite poklopcima koje ste na početku odstranili. Jelo je gotovo kad se mocarela istopi.