"PALAČINKE" OD POVRĆA

Potrebno je: crni luk, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, manja stabljika celera, paškanat, 2 krompira, 2 kašike prezli, jaje, so, biber, malo lista peršuna


Povrće očistite i izrendajte. Dodajte prezle, so, biber, list peršuna i umućeno jaje, pa sve zamesite. Pravite od toga tanje šnicle i pecite ih na zagrejanom ulju. Vadite ih na papir ili salvetu da upiju višak masnoće. Ukrasite seckanim celerom ili peršunom.



KREM-ČORBA

Potrebno je: stabljika celera, 2 šolje brokolija, 2 paškanata, šaka brazilskih oraha ili lešnika, pavlaka za kuvanje, kašičica majčine dušice, kocka za supu, so, biber

Prokuvajte litar vode sa kockom za supu i majčinom dušicom, pa ubacite brokoli iscepkan na cvetiće, seckani celer i orah/lešnik. Poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta, pa izblendirajte i vratite na ringlu, dodajte pavlaku i kuvajte dok ne provri. Služite toplo.


VALDORF SALATA

Potrebno je: 2 kisele jabuke, stabljika celera, 1/2 paškanata, 100 g grožđa, 100 g oraha, kašičica šećera, 2 dl kisele pavlake, 3 kašike majoneza, sok od limuna

Pomešajte pavlaku, majonez i šećer, pa ostavite da odstoji 15 minuta. Za to vreme, iseckajte jabuke i celer na kockice. Zrna grožđa presecite na pola, izvadite im seme. Orah iseckajte na sitne komade. Pomešajte voće i povrće, prelijte smesom od pavlake i majoneza, pa na kraju sipajte sok od limuna. Ukrasite orasima.


ZDRAV OBROK U ČAŠI

Potrebno je: šolja vode, glavica zelene salate, 3 manje stabljike celera, šaka spanaća, paškanat, svež krastavac, jabuka, kruška, BANANA, SOK OD LIMUNA


Iseckajte celer na kockice, oljuštene krastavce na kolutiće, rukama iskidajte salatu i spanać. Krušku oljuštite, izvadite joj semenke i iseckajte je. Isto uradite i sa jabukom. Bananu oljuštite i izgnječite viljuškom. Pomešajte namirnice, pa ih prelijte vodom i sokom od limuna. Izmiksujte ih štapnim mikserom ili blenderom i poslužite. Popijte najkasnije u roku od pola sata.



NEKALORIČAN "POMFRIT"

Potrebno je: 500 g paškanata, 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice origana, kašičica slatke aleve paprike, kašičice belog luka u prahu, so, biber


Paškanat oljuštite, isecite uzduž, a potom kao što sečete krompir za pomfrit. U činiju sipajte ulje, dodajte začine i paškanat dobro umočite u ovu smesu. Prebacite ga na pleh obložen papirom za pečenje i rasporedite, pa ga posolite i pobiberite i ubacite u rernu. Pecite ga desetak minuta, okrenite na drugu stranu i nastavite da pečete još deset minuta. Ostavite da se malo prohladi i servirajte ga.

PIRE SA ŽALFIJOM

Potrebno je: kg paškanata, 5 kašika maslinovog ulja, 3 lista žalfije, so, biber


U šerpu stavite paškanat očišćen i isečen na kockice, sipajte dve čaše vode i dodajte malo soli. Kuvajte na srednje jakoj temperaturi 20 minuta. U međuvremenu u tiganju zagrejte dve kašike maslinovog ulja i dodajte žalfiju, smanjite temperaturu i pržite pet minuta. Skuvani paškanat procedite, pomešajte sa žalfijom, a ulje prelijte preko paškanata i dodajte još tri kašike maslinovog ulja, pa sve dobro izmiksajte. Začinite po ukusu i ukrasite listom žalfije, peršuna ili celera.



PASULj NA DRUGAČIJI NAČIN

Potrebno je: 300 g paškanata, 150 g pasulja, glavica luka, čen belog luka, 2 kašike ulja, kašičica aleve paprike, list lorbera, 0,5 l soka od paradajza, so, biber

Potopite pasulj preko noći. Nalijte ga vodom, pa dodajte seckani crni i beli luk, zatim papriku i list lorbera. Stavite da se kuva. Paškanat isecite uzduž, stavite ga u polukuvan pasulj i kuvajte dok ne omekša. Izvadite nekoliko kašika pasulja, propasirajte ga i vratite u ostatak jela, začinite po ukusu. Prelijte ga sosom od paradajza i dobro promešajte.