Neka jaja se ljušte teže od drugih: Kako da rešite problem, domaćice se kunu u ovaj trik

Novosti online

30. 10. 2019. u 09:59

Нека јаја се љуште теже од других: Како да решите проблем, домаћице се куну у овај трик

Depositphotos

Svako je bar nekad imao u rukama tvrdo kuvano jaje koje je, prosto, nemoguće oljuštiti

Svako je bar nekad imao u rukama tvrdo kuvano jaje koje je, prosto, nemoguće oljuštiti. Belance ostaje prilepljeno za koru, jaje izgleda 'izranjavano' - nije da će propasti svet, ali može da iznervira, naročito onda kad vam je stalo, ne samo do ukusa, već i do izgleda hrane koju servirate.


Stvar je u tome da se ljuska ne ljušti čisto uglavnom ako ste skuvali izuzetno sveža jaja. Kako jaja stare, ljuske se lakše ljušte. Zašto je tako? U svežim jajima je belance čvršće povezano sa ljuskom zbog manje kiselog okruženja jajeta. Nakon što se zaštitni omotač ljuske jajeta polako istroši, jaje postaje porozno, upija više vazduha i oslobađa deougljen-dioksida. To čini proteine u belancetu kiselijim, zbog čega slabije prijanjaju za unutrašnju membranu. Jaja se takođe malo smanjuju, pa se vazdušni prostor između ljuske i membrane povećava, što rezultira kuvanim jajima koja se lakše ljušte. Idealna za ljuštenje su, kažu, jaja stara sedam do 10 dana.

Domaćice imaju razne savete kako oljuštiti jaja bez problema. Jedan od predloga je da stavite malo sode bikarbone u vodu u kojoj kuvate jaja. Soda se stavlja dok je voda još hladna. Sačekajte da voda provri i stavite jaja. Drugi trik za lakše skidanje ljuske je da stavite malo soli i sirćeta u vrelu vodu, dok se jaja kuvaju.


Postoji i savet da jaje skuvate u slanoj vodi i potom ga potopite u hladnu vodu. Jajetu treba razbiti ljusku odmah nakon kuvanja, da bi se ona tokom hlađenja odvojila što olakšava ljuštenje.

(Vijesti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije