DIJETA: Svakog dana po jedna vrsta namirnice

nedelja, 15. 09. 2019. u 17:15

ДИЈЕТА: Сваког дана по једна врста намирнице

Depositphotos

Ovaj režim ishrane zahteva veliku disciplinu i upornost; Tokom šest dana predviđena je jednolična ishrana, koja će omogućiti da "varate" organizam, koji će početi da koristi sopstvene masne rezerve

ISHRANA bogata proteinima i ugljenim hidratima, koji se međusobno smenjuju, glavno je pravilo ove dijete. Tokom šest dana predviđena je jednolična ishrana, koja će omogućiti da "varate" organizam, koji će početi da koristi sopstvene masne rezerve.

Autorka dijete je švedska nutricionistkinja Ana Johanson, koja je dijetu bazirala na zdravom mršavljenju koje ne utiče negativno na raspoloženje. Tajna dijete, prema njenim tvrdnjama, leži u fiziologiji probave, koja se poboljšava ovakvim načinom ishrane. Mada je ova dijeta malo poznata na našim prostorima, u svetu su hiljade žena uspele da smršaju pomoću ove dijete.

Redosled se mora strogo poštovati, inače dijeta neće delovati. Važno je da se tačno pridržavate rasporeda unošenja namirnica prema šemi proteini - ugljeni hidrati, jer je upravo u tome pola uspeha dijete.

Tokom svih šest dana, šećer treba potpuno izbegavati. Od pića se mogu koristiti obična voda i zeleni ili crni čaj, dok je poželjno smanjiti količinu kafe. Kada završite sa prvim krugom dijete, ne morate da pravite pauzu, nego odmah možete krenuti s novim ciklusom.


PRVI DAN


Dozvoljen je unos polinezasićenih masnih kiselina i omega-3. To su korisne masnoće, koje zbog svog sastava ne mogu da budu pretvorene u potkožno masno tkivo. Dopušteno je koristiti kuvanu, pečenu ili barenu ribu. Ova namirnica ima malo kalorija a dosta belančevina. Uz ribu možete staviti malo zelja, a možete spremiti i riblju čorbu. Možete dodati so i blage začine, kao i ulje.


DRUGI DAN


Potrebno je hraniti se samo kuvanim povrćem, tako će se telo snabdeti ugljenim hidratima. Pošto je količina energije koju dobijate iz povrća nedovoljna, organizam će se hraniti masnoćama iz rezervi. Povrće možete propremati kuvanjem, barenjem ili pečenjem. Dozvoljena je upotreba soli, ulja i blagih začina, dok možete piti i sok od svežeg povrća.


TREĆI DAN


Piletina će vam obezbediti neophodne proteine. Osećajujući nedostatak ugljenih hidrata, organizam će primati energiju iz masnih ćelija u organizmu, što će rezultirati mršavljenjem. Najbolje je jesti pileća prsa bez kožice i pileću supu.


ČETVRTI DAN


Ishrana se sastoji od žitarica, koje želudac sporo vari. Sadrže složene ugljene hidrate koji će napuniti zalihe glikogena, ali će, uprkos tome, telo morati da crpi energiju iz potkožnog masnog tkiva. Na jelovniku može da se nađe bilo koja vrsta žitarica ili njihovih semenki, dok je dozvoljena upotreba soli i kvasca, od kojih možete spremiti pšenični hleb.


PETI DAN


Petog dana jede se sir, kako bi se popunile mineralne rezerve koje su iscrpljene u prethodna četiri dana. Sir ima malo kalorija, a dosta visokokvalitetnih proteina. Izaberite svež sir, sa malo masnoće.


ŠESTI DAN


Poslednjeg dana dijete jede se samo voće, od kojeg će telo dobiti veliku dozu energije. Mogu se piti i voćni sokovi, ali bez dodatog šećera.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

отац Макарије

16.09.2019. 06:27

Постоји једна слична метода мршављења, а далеко једноставнија и јефтинија. зове се "аутофагија". Гуглајте