Kruškoliki jedu hladno, jabučasti začinjeno

B. J.

četvrtak, 16. 05. 2019. u 15:40

Крушколики једу хладно, јабучасти зачињено

Depositphotos

Nutricionistkinja Li Holms predlaže ishranu prema obliku tela. Za pripadnike vata tipa veoma je važno da zimi uspore tempo i dovoljno spavaju

Već je poznata podela na kruškoliki i jabučasti oblik, prema građi tela, ali nutricionistkinja Li Holms otišla je korak dalje i, prilikom putovanja u Indiju, otkrila da postoje tri oblika tela i da je veoma važno da se hranimo u skladu sa tim, da bismo postigli ravnotežu u organizmu, odnosno da ne bismo bili gojazni ili premršavi. U ajurvedi, obliku tradicionalne medicine poreklom iz Indije, svako ima svoju dominantnu došu, specifičnu energiju koja kruži telom i određuje naš izgled i emocionalno stanje. Prema tom saznanju, tek kada osvestimo svoju došu ili doše (može ih biti i više) imamo mogućnost da radimo na ravnoteži i harmoniji u životu. A da bismo ih spoznali, trebalo bi da odredimo kom tipu pripada naš oblik tela - vati, piti ili kaphi.

Vata (četvrtasti) tipovi uglavnom su mršavi, bez oblina, i izrazito spretni. Njihov element je vazduh, zbog čega imaju mnogo energije, ali se veoma brzo umaraju. Privlače ih uzbuđenja i nova iskustva, lako se naljute, ali brzo opraštaju. Za pripadnike vata tipa veoma je važno da zimi uspore tempo i dovoljno spavaju. Trebalo bi da jedu toplu i kuvanu hranu, mnogo dobrih masnoća, poput onih iz orašastih plodova i semenki, kao i zdravih ulja. Ne bi valjalo da jedu sirove namirnice, jer one mogu da im prouzrokuju smetnje u probavi i gasove.

Osobe sa telom u obliku kruške nazivaju se pita tipovi i obično su prosečne visine i težine, imaju dobru probavu, veliki apetit i vrcaju od energije. Reč je o intelektualcima sa izraženom sposobnošću koncentracije. Vrlo su odlučni, ali kad im se naruši ravnoteža skloni su nervozi, gorušici i svrabu kože. Njihovi elementi su vatra i voda pa po prirodi imaju toplije telo. Najbolje je da jedu i piju hladnije namirnice, čak i zimi. Prija im slatko voće i povrće, u koje spadaju zeleno lisnato i krastavci. Trebalo bi da se klone preteranog unosa soli, ljutih začina, kiselog voća i alkohola, jer to dodatno zagreva organizam. Zimi mogu da jedu jaja, meso i nešto ljuće začine.

Kapha, odnosno tipovi ljudi sa oblikom tela nalik jabuci, čvrste su građe i velike izdržljivosti, a povezani su sa zemljanim elementima. Omiljeni su u društvu, smireni, obazrivi, verni i strpljivi. Kad ispadnu iz mentalne i fizičke ravnoteže, lako se goje, zadržavaju tečnost u organizmu, postaju depresivni, a neretko i alergični. Trebalo bi da budu obazrivi prilikom unosa mlečnih proizvoda, jer oni stvaraju sluz. Zimi bi bilo dobro da jedu laganu, suvu i toplu hranu, poput povrća, voća, mahunarki, kuvanih vegetarijanskih salata i začinjene hrane za bolju probavu i ravnotežu organizma. Skloni su "sedelačkom" načinu života, pa je važno da unose dovoljno začina, jer oni ubrzavaju metabolizam.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije