NARANDžASTA ČORBA


Potrebno je:

* bundeva

* crni luk

* šargarepa

* krompir

* sok od pola limuna

* kašičica narendanog đumbira

* so, biber

* maslinovo ulje


Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno iseckan crni luk. Kad postane staklast, dodajte šargarepu i krompir iseckane na kocke. Prelijte sa malo vode, dinstajte 10 minuta. Dodajte očišćenu bundevu isečenu na kocke, prelijte vodom, posolite, pobiberite i kuvajte 20 minuta dok bundeva ne omekša. Na kraju sve izblendirajte ili umutite štapnim mikserom, dodajte sok od pola limuna i narendan đumbir. Neka još jednom provri.



PILETINA U SOSU OD ŠAMPINjONA


Potrebno je:

* 400 g pilećeg filea

* kašika gustina

* 400 g šampi njona

* ulje

* 2 čena belog luka

* kašičica naseckanog đumbira

* kašičica biljnog začina

* pola kašičice soli

U tiganju na vrelom ulju propržite pileće grudi sa obe strane. Kad je meso gotovo, izvadite ga na tanjir i u isti tiganj dodajte šampinjone koje ste narezali na tanke listiće. Dodajte naseckani beli luk, đumbir, biljni začin, so, biber, kašiku gustina razmućenu u hladnoj vodi i sve dinstajte još nekoliko minuta. Na kraju ubacite šnicle u tiganj da se prokrčkaju sa sosom i upiju ukuse. Služite uz pirinač ili neko zeleno povrće.



GULAŠ S TIKVICAMA


Potrebno je:

* crni luk

* 2 čena belog luka

* 2 tikvice

* 200 g čeri paradajza

* kašičica aleve paprike

* pola kašičice mlevenog đumbira

* kocka kokošje supe

* 2 kašike kisele pavlake

* 2 kašike gustina

* so, biber, ulje

Crni luk sitno naseckajte, pa ga propržite na ulju. Posle desetak minuta dodajte seckani beli luk. Nakon nekoliko minuta, pospite luk alevom paprikom, kratko propržite, zatim dodajte tikvice narezane na kocke i čeri paradajz presečen na polovine. Promešajte, pa dodajte malo vode, so, biber, mleveni đumbir i kocku za supu i ostavite da se krčka 15 minuta. Pred kraj kuvanja ubacite pavlaku koju ste razmutili sa gustinom i prokuvajte još nekoliko minuta.



VARIVO OD SOČIVA


Potrebno je:

* 3 kašike kokosovog ulja

* 1/2 manje glavice crnog luka

* 2 čena belog luka

* kašika narendanog svežeg đumbira

* šargarepa

* 150 g crvenog sočiva

* 150 ml gustog soka od paradajza

* 600 ml vode

* kašičica meda

* kašičica kurkume

* čili papričica

* 1/2 kašičice korijandera u prahu

* kašičica soli

* prstohvat bibera

* 2 kašike iseckanog peršuna

Očistite, operite i iseckajte crni i beli luk. Šargarepu isecite na kockite. Očišćen komadić đumbira sitno izrendajte. Operite i iseckajte peršun. Na tihoj vatri zagrejte kokosovo ulje i dodajte sitno isečen crni luk. Dinstajte nekoliko minuta, pa dodajte na kockice isečenu šargarepu i sitno iseckan beli luk. Dinstajte još nekoliko minuta, stalno mešajući. Dodajte izrendan đumbir i čili papričicu, potom i sok od paradajza i sočivo. Sipajte vodu i promešajte. U toku kuvanja sočivo će nabubriti i pokupiti vodu, pa je dodajte ako jelo bude bilo pregusto. Začinite medom, korijanderom, biberom i kurkumom. Kuvajte varivo pola sata na tihoj vatri, pa ga posolite i sklonite s vatre. Pospite iseckanim peršunom.