Drugačiji tiramisu
Potrebno je:
* 400 g piškota
* 1 dl mleka
* kašika ruma
* kesica nes-kafe
Za fil:
* 500 g maskarponea
* kašika arome vanile
* kesica nes-kafe
* 200 g bele čokolade
* 1 kremfiks
* 500 ml slatke pavlake
Još:
* 50 g kakaa
Nes-kafu izmešajte s ključalom vodom, dodajte mleko i rum. Piškote skratite na visinu kalupa od 26 cm. Namočite ih s jedne strane u kafu, pa složite uz ivicu kalupa, pokrijte i dno. Drugu kesicu nes-kafe rastopite u tri kašike vruće vode. Maskarpone stavite u veću posudu i dodajte mu istopljenu kafu, aromu vanile i sve dobro promešajte. Belu čokoladu otopite, pa je lagano ulijte u maskarpone uz mešanje. Slatku pavlaku umutite mikserom, dodajte kremfiks, pa sjedinite sa maskarponeom. Polovinu fila stavite na piškote. Preostale piškote izlomite na komadiće i poprskajte kafom. Utisnite u fil i pospite kakaom. Na to rasporedite ostatak kreme i izravnajte površinu. Po vrhu pospite preostalim kakaom.
Pomorandža mafini
Potrebno je:
* 250 g pšeničnog brašna
* 100 g ovsenih pahuljica
* kašika praška za pecivo
* prstohvat soli
* 1 pomorandža (sok i kora)
* kora od 1 limuna
* 100 ml ulja
* 4 kašike šećera
* 100 g tamne čokolade
* 300 ml sojinog mleka
Za preliv:
* nekoliko kašika džema od kajsije

Prvo pomešajte sve suve sastojke osim šećera. Zatim pomešajte sve tečne sastojke i šećer i mešajte sve dok se šećer ne otopi. Tečnim sastojcima dodajte narendanu koricu limuna i pomorandže, pomešajte, pa sjedinite tečne i suve sastojke. Čokoladu isecite na sitne komadiće, ubacite u smesu, sve još jednom dobro promešajte i stavite u kalup za mafine. Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kad se mafini malo ohlade, premažite ih sa nekoliko kašika džema od kajsije.
Pita sa šumskim voćem
Potrebno je:
* 200 g maslaca
* 400 g glatkog brašna
* 50 g šećera
* prstohvat soli
* 1/2 praška za pecivo
* 25 ml mleka
* narendana korica pola limuna
Za nadev:
* 400 g šumskog voća
* 250 g svežeg sira
* puding od vanile
* 120 g šećera

Maslac isecite na tanke listiće i dodajte u brašno pomešano s praškom za pecivo, šećerom i soli. Zatim dodajte mleko, narendanu koru limuna i zamesite glatko testo. Stavite ga u plastičnu kesu i ostavite u frižider na bar pola sata. Okrugli pleh obima 23 cm namastite s malo maslaca i pospite brašnom. Rernu ugrejte na 180 stepeni. Ohlađeno testo podelite na dva dela. Razvijte testo na oko 4 milimetra debljine i stavite u pleh, tako da pokrije dno kalupa i stranice. Nadev pripremite tako što ćete sir pomešati sa šumskim voćem, pudingom i šećerom. Lagano rasporedite nadev po testu i prekrijte drugim razvijenim delom testa. Na nekoliko mesta izbodite viljuškom. Pecite oko 45 minuta na 180 C. Kad se pita ohladi, možete je posuti šećerom u prahu.
Budite prvi posetilac koji će ostaviti komentar: