KOKOSOVO, bademovo, sojino - na tržištu je mnogo alternativa za kravlje mleko. Ali koja je najbolja? Mleko od soje, kaže nova studija Mekgil univerziteta u kojoj su istraživane karakteristike četiri najčešće zamene za mleko - kokosovo, sojino, bademovo, pirinčano.

Sojino mleko, uprkos tome što ga mnogi zbog pomalo otužnog ukusa ne vole, pobednik je jer ima najviše izoflavona, sastojaka koji su važni u borbi protiv raka.

Mleko od badema ima zdrave masne kiseline, koje su važne u smanjivanju lošeg holesterola, ali mu fale drugi hranljivi sastojci. Napitak od pirinča ima mnogo ugljenih hidrata, a malo hranljivih sastojaka. Kokosovo mleko koje je popularno u Aziji, pomaže u smanjenju lošeg holesterola, ali nema proteina i napravljeno je mahom od masti. Osim toga, hranljive vrednosti mu se smanjuju ako stoji više od dva meseca.

Naučnici kažu da je kravlje mleko najbolje i najkompletnije piće jer ima i proteine i ugljene hidrate i masti. Netolerancija na laktozu koja se događa zbog nedostatka enzima katoze u digestivnom traktu pogađa 15-75 odsto odraslih, a najviše pate Azijati i američki starosedeoci.