OVA dijeta namenjena je pacijentima koji imaju povišenu mokraćnu kiselinu u krvi, što je znak gihta. Ishrana kod gihta podrazumeva izbacivanje namirnica bogatih purinima (posebnim belančevinama životinjskog porekla) iz jelovnika. Purina najviše ima u mesnim prerađevinama, haringama, sardinama, alkoholu kao i u pekarskom i pivskom kvascu i njih je neophodno potpuno izbaciti.

Dijeta za obolele od gihta ograničava i sledeće namirnice i to na uzimanje najviše jednom nedeljno: slanina, pileća supa, ovčetina, govedina, losos, pastrmka, rakovi, kobasica, teletina...

Giht dijeta preporučuje sledeće namirnice: integralne pahuljice, piletinu, karfiol, pasulj, grašak, svinjetinu, riblju ikru, spanać, hleb, šunku, tunjevinu, ali uz ograničenje od četiri puta nedeljno za svaku namirnicu. Mleko, jogurt, kiselo mleko, sveži kravlji sir, sve vrste korenastog povrća i sve vrste voća su dozvoljene.

Za one koji boluju od gihta važno je da imaju jednostavan jelovnik koji se sastoji od lako probavljivih, pasiranih jela bez mnogo purina iz mesa.

PRIMER SEDMODNEVNOG JELOVNIKA:

DORUČAK:

PONEDELjAK:
topla limunada, sveži sir, hleb

UTORAK: integralne pahuljice, jabuka

SREDA: čaj od šipka, meko kuvano jaje, hleb

ČETVRTAK: mleko, hleb, pomorandža

PETAK: omlet sa svežom paprikom i paradajzom, hleb, mineralna voda

SUBOTA: sok od paradajza, sveži sir, hleb

NEDELjA: sok od šargarepe, štrudla od jabuka

RUČAK:

PONEDELjAK: pileća supa bez mnogo masnoće, kompot od jabuka

UTORAK: kremasta supa od praziluka, mlade tikvice s razmućenim jajetom

SREDA: supa od griza sa naseckanim listom peršuna, testenine sa sosom od paradajza, zelena salata

ČETVRTAK: čorba od povrća, mlinci sa sirom, glavica zelene salate

PETAK: supa od paradajza, pire krompir sa dinstanim patlidžanima (možete da ih zamenite lososom ili pastrmkom), zelena salata

SUBOTA: pasirana čorba od povrća po izboru, pirinač sa povrćem i nemasnim sirom (više povrća i malo pirinča - kao đuveč), paradajz salata, sok od pomorandže ili mineralna voda

NEDELjA: pasirana supa od krompira, tanka palačinka sa nastruganim jabukama ili šljivama

VEČERA:

PONEDELjAK: griz na mleku, bareni karfiol, kruške

UTORAK:
salata od paradajza, narendane jabuke

SREDA: kiselo mleko, palenta

ČETVRTAK: voćna salata od pomorandži, jabuka, krušaka i šljiva

PETAK: zelena salata i cvekla, sir, hleb, limunada

SUBOTA: pečena paprika u sosu od paradajza, slani krompir, kompot od krušaka

NEDELjA: knedle od šljiva s mlečnim šatoom, limunada ili mineralna voda.