Ako ste tokom prethodnih meseci uživali u gurmanskim jelima, u prženoj i masnoj hrani začinjenoj raznim sosovima, ako ste često obroke započinjali čašicom aperitiva i završavali nekom visokokaloričnom poslasticom, vreme je da napravite pauzu i da jetru očistite od nagomilanih toksina.

Jetra ima važnu ulogu u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina, pa se zato naziva i centralnom laboratorijom organizma. Takođe, tu se stvara i deo faktora zgrušavanja krvi, odlaže se gvožđe, različiti vitamini, a učestvuje i u detoksikaciji organizma. Zdrava jetra obezbeđuje pravilno varenje i podstiče metabolizam.

Da bi jetra neometano mogla da obavlja svoje brojne funkcije, a samim tim i da čuva zdravlje organizma, zaboravite neko vreme na alkohol, a iz ishrane izbacite namirnice koje sadrže masti životinjskog porekla (maslac, pavlaku, jaja i sir, ali i meso i ribu), pržena jela, majonez i razne sosove...

Umesto masne i jake hrane jedite namirnice bogate biljnim proteinima (žitarice, soju, pasulj, grašak i sočivo) i artičoke (sadrže cinarin, supstancu koja čisti i pospešuje obnovu jetre), zeleno lisnato povrće gorkog ukusa (pospešuje detoksikaciju) i grejpfrut.

Čišćenje organizma ovim načinom ishrane ne bi trebalo da traje duže od tri dana, tokom kojih može da se uzima ukupno 1.000 kalorija dnevno.

PRVI DAN

Doručak

- kafa od ječma sa malo šećera

- 125 g nemasnog jogurta

- dve kriške dvopeka sa

dve kašičice meda

Užina

- 200 g ananasa

Ručak

- 300 g čorbe od povrća

- 50 g barenog graška začinjenog kašikom maslinovog ulja

Užina

- sveže ceđeni sok od grejpfruta

- dvopek sa kašičicom meda

Večera

- čorba od 30 g žitarica i 200 g raštana začinjena kašikom maslinovog ulja

- 150 g barenog krompira prelivenog kašičicom ulja

DRUGI DAN

Doručak

- kafa od ječma sa malo šećera

- 125 g nemasnog jogurta

- dve kriške dvopeka sa dve kašičice meda

Užina

- 200 g ananasa

Ručak

- 50 g barenih testenina sa 200 g barenih artičoka začinjenih sa dve kašike maslinovog ulja i seckanim peršunom

Užina

- sveže ceđeni sok od grejpfruta

- kriška dvopeka sa kašičicom meda

Večera

- čorba od 50 g sočiva i 30 g pirinča začinjena kašikom ulja

- 50 g cikorije sa kašičicom ulja

TREĆI DAN

Doručak

- kafa od ječma sa malo šećera

- 125 g nemasnog jogurta

- dve kriške dvopeka sa dve kašičice meda

Užina

- 200 g ananasa

Ručak

- 50 g barenih testenina sa 200 g brokolija začinjenih sa dve kašike maslinovog ulja

Užina

- sveže ceđeni sok od grejpfruta

- kriška dvopeka sa kašičicom meda

Večera

- 200 g barene repe

- supa pripremljena od vode u kojoj je barena repa, 300 g mešanog povrća i 50 g pasulja, začinjena kašičicom ulja

JUTARNjI NAPITAK

Pripremite napitak za čišćenje jetre od kašike soka od limuna i kašike maslinovog ulja. Najbolji rezultat se postiže ako se ova mešavina uzima ujutru na prazan stomak. Nakon nekoliko dana videćete prve rezultate: varenje će se poboljšati, imaćete više energije, koža će biti blistavija, a podočnjaci će nestati.