SALATE su bogate vlaknima koja olakšavaju rad creva, a izuzetno su korisna i u dijetama za mršavljenje jer usporavaju apsorpciju šećera, čime omogućavaju organizmu njihovo postupno iskorišćavanje.

Osim toga, salate su dragocen izvor vitamina (A, C, E) i minerala, posebno kalijuma, koji sprečava zadržavanje vode, kao i bakra, cinka i selena.

Sprovodeći dijetu sa salatom, dnevno ćete uneti oko 1.300 kalorija, tako da za mesec dana možete da smršate četiri kilograma. Najveći deo obroka u ovoj dijeti čini povrće (55-60 odsto). Prednost treba dati sirovom povrću, jer se kuvanjem uništavaju vitamini i minerali.

Jelovnik možete prilagoditi svojim navikama, tj. možete odabrati salatu koja vam se najviše sviđa, ali važno je kombinovati što više vrsta povrća. Možete menjati i vrste mesa i ribe.

Pritom bi prednost uvek trebalo da date nemasnom mesu, pazeći da nipošto ne prekoračite preporučenu količinu od 150 grama, dva puta nedeljno.

Pri izboru hleba, odlučite se za integralni - tako ćete držati pod nadzorom unos ugljenih hidrata, poboljšati probavu i podstaći funkciju creva.

Koristite morsku so jer sadrži manje natrijuma, a poznato je da natrijum zadržava tečnost. Ako želite, možete koristiti sirće (vinsko ili jabukovo), ili ga zamenite sokom od limuna.

Ova dijeta traje četiri nedelje, a preporučuje se svima koji imaju problema sa probavom, zadržavanjem tečnosti i koji imaju suvu kožu bez sjaja.

PONEDELjAK

Doručak: 2,5 dl delimično obranog mleka sa 3 kašike muslija

Užina: 1 čaša soka od agruma

Ručak: salata od mahunarki, 40 grama integralnog hleba, 200 grama voća

Večera: predjelo od sirovog povrća u sosu (zelena salata, šargarepa, celer), 150 g ribe pečene u foliji i začinjene sosom od nane, salata od endivije, 200 g voća

UTORAK

Doručak: 2,5 dl delimično obranog mleka, 3 kriške integralnog tosta

Užina: 200 g voća

Ručak: salata s paprikama, 200 gr voća

Večera: predjelo od mešanog sirovog povrća (zelena salata, šargarepa, celer), 50 g integralnog pirinča kuvanog i začinjenog sa 2 paradajza, 75 g kuvanog povrća za rusku salatu (šargarepa, grašak, krompir), 1 kašikom kukuruza iz konzerve, maslinovim uljem i 200 g voća

SREDA

Doručak: 1 nemasni jogurt sa 3 kašike muslija

Užina: 1 čaša soka od agruma

Ručak: 100 g nemasnog mlevenog mesa, 200 g krompira, 1 jaje, 70 g integralne testenine začinjene svežim paradajzom i naseckanom rukolom, 200 g voća

Večera: mešana salata od crvenog radiča, paradajza i krastavaca, 50 g spanaća kuvanog na pari, 200 g voća

ČETVRTAK

Doručak: 2,5 dl delimično obranog mleka, 4 kriške integralnog tosta

Užina: 200 g voća

Ručak: 100 g nemasnog mlevenog mesa, 200 g krompira, 1 jaje, 40 g integralnog hleba, 200 g voća

Večera: 50 g integralnog hleba, juneća šnicla na žaru, zapečeno povrće (patlidžan, tikvice i crveni radič), cikorija

PETAK

Doručak: 1 nemasni jogurt sa 3 kašike muslija

Užina: 1 čaša soka od agruma

Ručak: pirinač s crvenim radičem, 200 g voća

Večera: mešana salata od endivije, zelenog radiča i paradajza, 150 g pečene ribe, zapečeni patlidžani

SUBOTA

Doručak: 2,5 dl delimično obranog mleka, 3 kriške integralnog tosta

Užina: 200 g voća

Ručak: 100 g graška skuvanog u slanoj vodi i začinjenog kašičicom tartar sosa, 1 krastavac, 200 g voća

Večera: sirovo povrće, supa od povrća sa 30 g mahunarki i 30 g testenine ili pirinča, 200 g voća

NEDELjA

Doručak: 1 nemasni jogurt, 3 kriške integralnog tosta

Užina: 1 čaša soka od agruma

Ručak: 30 g integralne testenine začinjene umakom od paradajza i 50 g graška, 50 g šunke ili pršute, 200 g voćne salate od sezonskog voća

Večera: zelena salata, 2 tvrdo kuvana jajeta, kuvano povrće (spanać, karfiol), 200 g voća