Kad sam bio garav u novosadskom pozorištu mladih: Život i stihovi Mike Antića kao inspiracija

V. STRUGAR

09. 07. 2020. u 15:31

Кад сам био гарав у новосадском позоришту младих: Живот и стихови Мике Антића као инспирација

Detalj sa probe

Premijera je trebalo da bude izvedena ovog meseca
NOVOSADSKA i srpska publika uskoro će dobiti prvu predstavu inspirisanu životom i delom jednog od omiljenih pesnika, Miroslava Antića: u Pozorištu mladih privedene su kraju probe komada "Kad sam bio garav" (po tekstu Milivoja Mlađenovića i u režiji Stevana Bodrože), ali je premijera, koja je trebalo da bude izvedena ovog meseca, odložena do daljeg...

- Povod za ovaj poetski komad je Mikina biografija, kultni stihovi, pa i njegove životne ispovesti - objašnjava pisac Milivoje Mlađenović. - Priča ima nekoliko tokova: osvetljava pesnikovo detinjstvo i školovanje, prijateljstvo sa Miletom Dilejom (koji je bio i inspiracija za zbirku "Garavi sokak"), a tu je i moja priča o dvoje malih Roma koji devedesetih godina ne prose na ulici već skupljaju knjige i poklanjaju ih prolaznicima. A cela drama se zove po naslovu jedne Antićeve knjige.

Na pitanje kako bi se veliki pesnik, boem i lutalica uklopio u sadašnji trenutak, autor drame odgovara:

- Mislim da bi ga veoma teško podneo. Jer, ovo je doba surovosti. Jedna od njih su i nove, podmukle bolesti koje ne napadaju samo čovekov organizam nego i njegov mentalni sklop. Ne znam kako bi osetljiva duša Miroslava Antića obitavala u tom bezdušnom vremenu... On je pesnik kosmičke snage koji je u najjednostavnijim i najnevinijim predelima ljudske duše, s dečjom zanesenošću, pokušavao da izgradi svet... Negde sam video fotografiju na kojoj su pored kontejnera bačene knjige Mike Antića sa posvetom. Slika sve govori: gde smo i kuda idemo.

Predstava "Kad sam bio garav", inače, deo je ciklusa "Novosadske priče" na sceni Pozorišta mladih. Prve probe počele su još u februaru, nastavljene posle prvog talasa korone i, kada je već doveden do generalne probe - ceo projekat morao je da se odloži za kasnije. U predstavi igraju Ivan Đurić, Danilo Milovanović, Marija Radovanov, Neda Danilović i Ervin Haumurtezić.

Miroslav Antić


"NOMADSKI" KOMAD

KOMAD "Kad sam bio garav" osmišljen je kao monodrama pre desetak godina, potom je od njega nastala drama, koju sam postavio na scenu amaterskog pozorišta u Sivcu kod Kule. A onda, pre dve godine, dobio sam ponudu iz somborskog Narodnog pozorišta. Ali će premijeru, na kraju, imati u Novom Sadu - otkriva Mlađenović.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije