Samostalci čekaju drugi krug, danas isplata u ustanovama kulture Grada Beograda?

M. A. K. - D. B. M.

05. 05. 2020. u 06:21

Самосталци чекају други круг, данас исплата у установама културе Града Београда?

Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić" Foto B. Raković

Iz državnog paketa mera za pomoć domaćoj privredi izostali umetnici i kultura
KAO u većini kriza, i u ovoj koju je izazvao virus korona, posledice najviše osećaju decenijama gurani na marginu - samostalni umetnici. Svojevremeno su lokalne samouprave zaboravljale godinama da im uplaćuju doprinose, zbog čega nisu mogli da se leče i idu u penziju, a sada se nisu našli na spisku onih koji će uredbom Vlade o rebalansu budžeta primiti pomoć od 30.000 dinara mesečno.

Od predviđenih 5,1 milijardu iz državne kase, glumci, reditelji, slikari, vajari, muzičari, igrači, pisci..., koji su van angažmana u institucijama kulture, neće dobiti ništa, što je uoči prvomajskih praznika uticalo na to da se ova tema pokrene u javnosti.

Ministarstvo kulture i informisanja zauzelo je u svom saopštenju stav da samostalni umetnici, kao i svi drugi građani u različitim društvenim oblastima koji nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoje poslove, treba da budu obuhvaćeni merama državne pomoći. To što u prvom paketu mera nisu bili uključeni, veruju u ministarstvu, ne znači da će tako ostati i u budućnosti.

NARODNO POZORIŠTE U OKOLNOSTIMA vanrednog stanja nije raskinut ugovor ni sa jednim honorarnim saradnikom - poručuju iz Narodnog pozorišta. Nacionalni teatar će podržati i Fond solidarnosti Udruženja dramskih umetnika Srbije tako što će oformiti humanitarnu podršku "Solidarnost" za pomoć samostalnim umetnicima UDUS-a, Udruženja muzičkih umetnika Srbije i Udruženja baletskih umetnika Srbije. Sva prikupljena sredstva Narodno pozorište će predati udruženjima. (V. V. S.)

- Ministarstvo kulture i informisanja dobilo je od Vlade RS uveravanja da će pomoć za samostalne umetnike svakako biti tema kada u narednoj fazi budu razmatrane sektorske mere podrške - piše u saopšenju, uz napomenu da će se Ministarstvo potruditi da samostalci ne budu zaobiđeni po pitanju pomoći.

Sa ciljem da predoče probleme kolega, grupa stvaralaca pokrenula je peticiju "Stop zanemarivanju samostalnih umetnika i radnika u kulturi". Pismom javnosti obratila se i predsednica UO ULUPUDUS Lidija Jovanović, koja je sa kolegama iz ostalih reprezentativnih udruženja učestvovala u formulisanju predloga da se pomoć države odnosi i na samoostalne umetnike, koji je iz Ministarstva kulture bio upućen Ministarstvu finansija.

- Slobodnih umetnika u Srbiji ima 2.373, da ne govorimo o onima koji nemaju ovaj status jer posluju preko sopstvenih agencija u kojima su jedini zaposleni i plaćaju dažbine državi kada imaju konkretan angažman, ali i u mesecima, kojih može biti mnogo više, kada ugovorenog posla nema - ističe se u pismu. - Ipak, sve te hiljade ljudi Ministarstvo finansija je uspelo da prenebregne i da ih u paketu mera ne pomene čak ni kao opciju za razmatranje.

Danas će, prema obećanju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, 309 umetnika koji su angažovani u 17 ustanova kulture Grada Beograda, a nisu zaposleni za stalno, primiti po 30.000 dinara za mart, a istu svotu primiće i za april i za maj.


NAGOMILANI PROBLEMI

JEDNOKRATNA pomoć u iznosu od 90.000 dinara neće bitnije popraviti i omogućiti uslove za normalan rad i dostojanstven život umetničkih profesija - smatra slikar Miroljub Filipović Filimir. - Poznato je odavno da su samostalni umetnici u najgorem, gotovo ponižavajućem statusu. Nepostojanje tržišta, loša kulturna politika, koja na pravi način ne stimuliše produkciju i prodaju umetničnih dela, dovela je likovne umetnike bukvalno do prosjačkog štapa... Ministarstvo kulture i Vlada Srbije moraju konačno ozbiljno da počnu da rešavaju nagomilane probleme koji onemogućavaju razvoj likovnog života.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije