IZ stihova Gordane Brajović dopire, danas tako retka, struja topline, koja je i mene prožela na vest da sam dobitnik priznanja, kaže, za "Novosti", pesnik Dragan Hamović, ovogodišnji pobednik konkursa koji nosi ime poetese i dugogodišnjeg vanrednog reportera našeg lista. Njegova zbirka pesama "Rođen kao zmaj - pesme dečje i nimalo naivne", koju je objavila izdavačka kuća "Pčelica" iz Čačka, proglašena je za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima.

- Pesme u zbirci "Rođen kao zmaj" jesu najpre dečje, ali nisu samo dečje - ističe laureat. - Nisu naivne, kao što nisu ni današnja deca. Slojevi nekih pesama koje raščitaju iskusniji, čini mi se, ne smetaju mlađima da prime gornje slojeve, obeležene igrom, humorom i vedrinom. U tome sledim Danojlićevo iskustvo, koje bih nazvao - pisanje pod maskom naivnosti.

Kao primer, Hamović navodi pesmu "Zmaj nad poljem Kosovom", koja ima u poenti čuvene stihove Vaska Pope i usmerena je prema značenjima koje, kao vaspitači i potomci, zaboravljamo: "Osnov na zemlji, oslonac nebesni, /Uneo Kosovo davno u sebe si, /Sa zmajevitim junacima, konjima, /I nebom nad njima - ali i pod njima..."

NAJUŽI IZBOR PORED nagrađene knjige, u najužem izboru našlo se još pet dela. A to su knjige "Drama u podrumu gospođe Joje" Dejana Aleksića, "Mala priča o velikoj Žiči" Miloja Radovića, "Dar-mar" Dragane Mladenović, "Kad dnevnik progovori", Ivane Knežević i "Na putu srebra" Gordane Maletić.

- Nije zmaj ovde uzet kao dečja igračka, nego kao nacionalni arhetip, da se učeno izrazim... - objašnjava pesnik, dodajući da je u knjizi zmaja likovno oživeo Mladen Anđelković.

U Hamovićevim stihovima on je zapravo zmajeviti junak, krilati vitez, sličan arhanđelu Mihailu i svetim ratnicima s fresaka:

- Zmaj nadvlada svoje slabosti radi zaštite svojih, na koje kidišu razne ale i vrane, oduvek. Takvih smo zmajeva imali, od Obilića i despota Stefana do Karađorđa, Kajmakčalana i Košara. Ali nije zmajeviti lik samo na klasičnom poprištu, nego i u svakodnevici. Jer borba je svaki bogovetni dan, okolo nas i u nama. Evo, sve to staje u portret zmajevitog lika: prikriven dok ne dođe odsudni čas, ali neupitni branilac neupitnih vrednosti. Zmaj je bolje izdanje svih nas - zaključuje sagovornik.

Na 23. književni konkurs "Gordana Brajović", koji se organizuje u njenom rodnom Aleksincu, pristiglo je 39 knjiga namenjenih deci i mladima. U delu takmičenja koji se odnosi na najmlađe literate učešće je uzelo 68 osnovnih škola i 20 srednjih, pa se u konkurenciji našlo više od 400 radova. Konkurisalo je i 20 časopisa iz osnovnih i srednjih škola sa teritorije Srbije.

Žiriju, koji je birao najbolje knjige i đačke radove, predsedavala je Zorana Opačić, profesor Učiteljskog fakuleta u Beogradu, a sa njom su radili i Vladimir Andrić, istaknuti reditelj i pisac i prošlogodišnji laureat, Rade Tanasijević.

- Aleksinac, kroz književne susrete "Gordana Brajović", programski razuđene na pisce za decu i dečje radove, održava toplinu njene poezije, zavičajno prisno - smatra Hamović. - Treba imati zavičaj, negde pripadati, a zavičaj raste ako ima svoje, prave stvaraoce. A moja pesnička radost zbog priznanja knjizi "Rođen kao zmaj" raste kad znam da je došla u saglasju vrsnih tumača i znalaca. Nije svejedno da li na oblikovanje književnog ukusa utiču tekstovi Radovića, Ršumovića, Vlade Andrića, Igora Kolarova, ili pak nekog jeftinog zabavljača i štosera. I priznanja su način vrednovanja, ako se držimo merila.