MLADA poljska umetnica - slikarka, grafičarka i dizajnerka, sa već brojnim nagradama i stipendijama - Ita Harenza, doputovala je bila u Beograd kako bi prisustvovala otvaranju svoje izložbe u Galeriji "Haos", dogovorene pre vanrednih okolnosti izazvanih zarazom koja je buknula širom Evrope. Na preporuku ambasade svoje zemlje, vratila se tokom minulog vikenda kući, ne sačekavši da se njena dela večeras nađu pred publikom.
Prema merama propisanim za okupljanje u zatvorenom prostoru tokom epidemije virusa korona, postavku će u 20 časova otvoriti Biserka Rajčić, naš čuveni prevodilac sa poljskog i jedan od najboljih poznavalaca te kulture kod nas.

- Ova umetnica je uspešna u primeni raznih tehnika, tipografskih znakova, kolaža, pastela i crteža, kojima je postigla veoma zanimljive efekte, posebno primenivši i zvuke u vidu glasova, šapata, jedva čujnih razgovora, koji su pratili slike, ističući metaforičnost poruka njenih radova, mogućnost povezivanja prošlosti i sadašnjosti - objašnjava Borka Božović, osnivač Galerije "Haos". - U Beograd dolazi sa serijom crteža, naslovljenih "Sopstvene slike" - sačinjene od portreta koji prikazuju na koji način ona vidi ljudsku nevinost, sa nežnim licem i bez emocionalne napetosti, i pejzaža, velikih tragova vode koja blista na suncu, sa fragmentom obale u daljini.

Između ostalog, ova umetnica bavi se i odnosom akta i pejzaža, dodaje istoričarka umetnosti:

- Crteže, nastale kombinovanjem printova, fotografija, grafika i direktnih intervencija grafitnim prahom i ugljenom, doživljava kao podsećanja na pojmove iz snova, koji nisu sasvim jasni, te nas samo jedan zapamćeni detalj vodi ka interpretaciji njegovog simboličkog značenja. Njeni radovi svakako ostaju otvoreni za razna čitanja i posve lične interpretacije ostavljajući znatan prostor za maštu - zaključuje Borka Božović.

Dela ove mlade i uspešne poljske umetnice publika će moći da vidi od sutra u galeriji "Haos", prema važećim propisima o vanrednom stanju.


IZ UMETNIČKE PORODICE

U PROGRAM "Haosa" Ita Harenza ušla je na preporuku poljske univerzitetske profesorke Joane Višnjevske Domanjske, koja je 2014. takođe izlagala u ovoj beogradskoj galeriji. Inače, Ita Harenza potiče iz umetničke porodice - njen otac Andžej je vajar, a od pre osam godina vodi sopstvenu galeriju.