Mladi glumac (20) uveliko korača stopama roditelja: Pavle Mensur u postelji s publikom

V. STRUGAR

10. 03. 2020. u 10:45

Млади глумац (20) увелико корача стопама родитеља: Павле Менсур у постељи с публиком

Pavle Mensur Foto N. Skenderija

Mladi gluumac igra u nekoliko serija i glavnih uloga, dva filma, a odnedavno i u prvoj predstavi
PREMIJERA na sceni Bitef teatra bila je ovih dana nesvakidašnje vatreno krštenje za mladog glumca Pavla Mensura. Jer, "Kretanje" je mnogo više od prvog pozorišnog zadatka: pored toga što igra za (po) sedam gledalaca (iste večeri, pet puta zaredom) već s njima i, bukvalno, deli istu postelju! Santimetri ga dele od publike, u jednom trenutku se s njom nađe i pod istim čaršafom, svaki put rizikujući da se desi nešto nepredviđeno. Kao što su nedavno, verovatno zbog virusa korona, neki posetioci odbili da dele blizak "vazdušni" prostor.

- "Kretanje" je za mene neverovatno iskustvo, verujem i za publiku. Ako uspemo u njoj da probudimo osećanja, to nas i te kako pokreće. Ako, ne - potpuno nas gasi. Težili smo iskrenom naturalizmu... U predstavi sam mlad i zelen momak, adolescent, koji traumatično podnosi raskid s devojkom - kaže na početku razgovora dvadesetogodišnji glumac.

Iako je reč o prvom pozorišnom zadatku, upravo je teatar razlog što se sin Irfana Mensura i Srne Lango opredelio da nastavi roditeljskim stopama. Upisao je FDU posle trećeg razreda srednje škole, u klasi Biljane Mašić. Ali, ubrzo su počele da "pljušte" ponude sa svih strana. Prvi profesionalni zadatak dobio je u seriji "Pet", usledio je "Pogrešan čovek", pa "Grupa" (i glavna uloga), "Vojna akademija", "Švindleri", TV film "Zašto". Hteo - ne hteo, udaljio se od studija koje namerava na jesen da nastavi:

- Od kada znam za sebe, privlačila me je gluma. Već sa četiri godine krenuo sam sa roditeljima na probe, donosio rekvizitu, dobacivao tekst, virio iza zavese da vidim koliko ima publike na predstavama - otkriva Pavle. - Ipak, da su se oni pitali, ne znam da li bih se bavio ovom profesijom, pošto su im poznate i sve mane posla. Zasada, meni ništa ne smeta. Ne žalim se na umor i duga snimanja. Uostalom, kad ću, ako ne sad, da se umaram?! Sve se manje opterećujem i činjenicom da su mi oni roditelji, mada moram da opravdam i njihova očekivanja. Mama i tata su primer onoga što bih želeo da budem. Ne govorim o uspehu, već odnosu prema poslu, etici, radu na sebi. I načinu na koji su uskladili život i posao, sve vrema brinući o nama, trojici sinova.

"Grupa" Foto RTS


"Kretanje" Foto N. Sugić

Pavle objašnjava da je u svemu imao i sreće. Mladim glumcima ide naruku činjenica da se trenutno snima mnogo serija, samim tim dobijaju češće priliku da pokažu svoje umeće. Pred Pavlom su i dve velike filmske premijere: "Očevi slobode" (radni naslov) Darka Bajića i "Golgeter" Ivana Stojiljkovića, u kojem ima glavnu ulogu.
- Igram fudbalera iz unutrašnjosti. U Bajićevom filmu o Svetozaru Miletiću pripala mi je uloga Branka Petrovića Šandora. To je i prva istorijska ličnost koju tumačim. Šandor je bio novinar, i opštepoznati - prevarant.

Pročitajte i: Irfan Mensur: Koliko god radio, snimao, izgleda da sam ostao upamćen kao Japanac iz filma "Tesna koža"

Koketirao je s vlastima, današnjim rečnikom rečeno bio je "preletač", ali je posebno ostao upamćen po tome što je objavio ljubavno pismo Milice Miletić (Svetozarove ćerke). Zbog toga ga je ubio njen muž Jaša Tomić. Kasnije je Jaša oslobođen uz opštenarodnu podršku...


ROĐEN KAO KNEZ

VEST o rođenju mladog glumca objavile su "Večernje novosti" pod naslovom "Pavle kao knez". Naravno, bila je to asocijacija na predstavu ponosnog tate, "Knez Pavle" (po tekstu Slobodana Selenića) na sceni Jugoslovenskog dramskog. Irfan i Srna isečak iz novina sačuvali su u foto-albumu, a vreme je pokazalo da je u svemu bilo i simbolike - od trojice sinova (Filipa, Alekse i Pavla), samo je najmlađi poneo "titulu" glumca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije