Od STALNOG DOPISNIKA: PARIZ

NAGRADU "Cezar" za najbolji film u petak uveče su dobili "Jadnici" Lađa Lija, dok je za najbolju režiju nagrađen Roman Polanski za film "Optužujem". "Cezar" za žensku ulogu pripao je Anais Demustije za ostvarenje u filmu "Alis i gradonačelnik", a za mušku Rošdiju Zemu za rolu policajca u filmu "Rube, svetlost". Za najbolji strani film proglašen je "Parazit" Bong xun Houa.

Ovogodišnju dodelu "Cezara" obeležile su mnogobrojne kontradiktornosti i protesti oko reditelja Romana Polanskog. Bez "Cezara" za silovatelja – bila je jedna od parola koje su nosile feminiskinje iz više organizacija za prava žena koje su se u petak uveče okupile ispred sale "Plejel" u Parizu gde je održana 45. ceremonija dodele prestižne francuske filmske nagrade.

Poruka je bila namenjena Polanskom koga je više žena u prošlosti optužilo za silovanja i seksualno uznemiravanje.

Feministikinje su napravile veliku buku i, čak, pokušale da zauzmu crveni tepih, ali su ih specijalci u tome sprečili.Ni Polanski, ni bilo ko iz njegove ekipe iz solidarisanja sa njim, nisu u petak prisustovali ceremoniji koju su prethodnih dana obeležile i druge afere, kao što je kolektivna ostavka cele uprave, zbog toga što ih je deo glumaca optužio za elitizam.

Zato su mnogi ovogodišwu ceremoniju videli kao tranziciju ka novom izdanju koje bi ova nagrada u budućnosti trebalo da dobije. Film Polanskog "Optužujem", koji se bavi aferom Drajfus, imao je 12 nominacija, a osim za režiju, dobio je i "Cezara" za adaptaciju i kostim.