I Meša Selimović se žalio da ga savremenici nisu razmazili darom prijateljstva, a kritičari velikanima uvek nešto zamere: Vladimir Pištalo o prestižnoj nagradi Novosti

M. MIRKOVIĆ

22. 02. 2020. u 07:20

И Меша Селимовић се жалио да га савременици нису размазили даром пријатељства, а критичари великанима увек нешто замере: Владимир Пиштало о престижној награди Новости

Vladimir Pištalo ,Foto Z. Jovanović

Sa 19 glasova članova Velikog žirija, trijumfovala jedinstvena esejistička knjiga "Značenje džokera"

KRITIZERI velikanima uvek nešto zamere, najmanje Meši Selimoviću. Drago mi je što sam dobio nagradu nazvanu po tako voljenom piscu. On se žalio da ga savremenici nisu razmazili darom prijateljstva. To je posthumno ispravljeno. Zahvaljujući se članovima žirija, osećam da se zahvaljujem i onom čije ime nagrada nosi.

Ovim rečima započeo je jedan od najčitanijih i najprevođenijih naših pisaca Vladimir Pištalo svoje pismo iz Amerike, kao reakciju na vest da je Veliki žiri "Večernjih novosti" za nagradu "Meša Selimović" knjigom 2019. godine proglasio njegovo "Značenje džokera" ("Agora").

Priznajući da je ipak primao i pokoju "dojavu" iz Beograda, kako je njegova zbirka eseja među najčešće pominjanima u izborima kritičara, Pištalo je juče (preko video-linka, iz svog Masačusetsa) izjavio da "ne valja graditi očekivanja", te da su nagrade "nešto za šta nikada ne znate i ne bi trebalo da znate - ako bude, dobro je, a ako ne bude, opet je dobro".

PROČITAJTE JOŠ - Vladimir Pištalo: Sigurno postoji džoker i za Srbiju

- Svakako ću napisati i neki esej o Selimoviću, čiji sam roman "Derviš i smrt" ponovo pročitao na vest o nagradi, i mnogo razmišljao o njegovoj biografiji i o "Tvrđavi" koju neobično volim, o Meši kao mirnom i dobronamernom mudracu, figuri susreta i pomirenja - rekao je Pištalo juče u direktnom obraćanju novinarima okupljenim u Vukovoj zadužbini, gde je suosnivač nagrade Dragan Bogutović proglasio ime ovogodišnjeg laureata, u društvu Nenada Šaponje, srpskog izdavača Pištalovih knjiga.

Otkrio je i da se raduje što je sa njegovom knjigom eseja među našu publiku dospela i ljudskost onih o kojima smo učili iz istorije, poput Linkolna ili Marka Tvena koga nam Pištalo otkriva kao najznačajnijeg pisca za odrasle, iz čijeg su belog sakoa izašli i Hemingvej i Karver i kompletna američka književnost.

Nenad Šaponja, glavni urednik "Agore", predstavio je "Značenje džokera" kao "još jednu čarobnu knjigu" Pištala, koja upravo ovih dana doživljava treće izdanje, što je u našoj sredini kulturni incident budući da je reč o esejističkom štivu.

- Potpuno divergentna u sadržaju, ona je sasvim unisona u stavu i mišljenju - rekao je Šaponja. - Pištalo promišlja svet i Ameriku, pišući kako o "srpskoj Americi" tako i o njenim, nama potpuno dalekim aspektima.

PROČITAJTE JOŠ - Pištalov roman "Tesla, portret među maskama" na turskom

Podnoseći izveštaj o radu Velikog žirija, novinar Dragan Bogutović koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnovao nagradu "Meša Selimović", rekao je da je dvonedeljno glasanje za 32. priznanje završeno juče na stranicama našeg lista. Svoje izbore najuspešnijih dela iz pera savremenih domaćih pisaca, prvi put objavljenih u 2019. dalo je 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara. Oni su ukupno predložili 105 naslova, a nagradu "Meša Selimović" dobila je, ubedljivo - sa 19 glasova knjiga "Značenje džokera", Vladimira Pištala, u izdanju "Agore".

Foto P.Milošević

Glasove za knjigu "Značenje džokera" dali su: Miloš Petrović, Valentina Pitulić, Danica Andrejević, Vladimir V. Perić, Zoran M. Mandić, Slađana Jaćimović, Dušan Stojković, Jelena Panić Maraš, Zorana Opačić, Ljiljana Lukić, Miloš Petković, Svetlana Šeatović, Saša Radojčić, Šefket Krcić, Ema Halilović, Milan R. Simić, Mileta Aćimović Ivkov, Dušica Potić i Milica Milenković.

Nagradu "Meša Selimović" čine skulptura sa likom velikog pisca, Povelja i novčani iznos i biće uručena sledećeg meseca na posebnoj svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Do tada, Pištalo je u svom pismu Meši i čuvarima njegove ostavštine poručio:

- Dragi Meša, kad god se setim vas i Andrića, pomislim na letenje. Posle "Derviša i smrti", Andrić je rekao: "Meša je sad visoko poletio." Vi ste pisali da svi mi zajedno mnogo dugujemo Andriću za lepotu i značaj njegova dela, jer nas je povuklo naviše.

Foto P.Milošević

Tako je jedan metafizički pisac pisao o drugom.

Hvala.

Malo je boljeg napisano o Andriću.

Čudim se kako su takvi samozatajni mudraci kao što ste vi i Andrić stasali i odbranili se među brbljivcima i galamdžijama. Nakon što je pročitao "Sunce ovog dana", knjigu koju sam posvetio Andriću, pesnik iz Tuzle mi je rekao: Do sad sam voleo Mešu a poštovao Andrića. Sada ih volim obojicu.

Hvala vam što ste tu ljubav pobudili.

Hvala vam što ste označili visoku crtu do koje se može ići.


O MONTENjU I SMEHU


PIŠTALO je otkrio da mu je Montenj oduvek bio veoma blizak, da ga je čitao u mladosti otkako je postao neodvojiv deo njegovog bića, čiji je duh bio uz njega i dok je pisao ove eseje, koji su nastajali tokom gotovo trideset godina. Povodom velikog filmskog hita, takođe sa Džokerom u naslovu, rekao je da je to film koji opisuje nepravedno društvo, koje tera ljude da se smeju svome jadu, dok on sam naginje jednostavnijem humoru, poput onog kada čovek kaže "hajde da pričamo, da se podsmevamo svetu".BIOGRAFIJA


VLADIMIR Pištalo (1960) je jedan od najznačajnijih, najčitanijih i najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, čiji su romani "Tesla, portret među maskama" i "Sunce ovog dana, pismo Andriću" doživeli ogroman uspeh širom sveta. U aprilu 2019, izašla je knjiga eseja "Značenje džokera", koja je do sada imala već dva izdanja.

U izdanju "Agore", 2009. i 2010. godine su objavljena i Odabrana dela ovog pisca.

Živi u Americi gde predaje svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Raca Milosavljevic

22.02.2020. 09:59

.... hvala Bogu da imamo velikane pisane reci ... hvala Bogu da je i Pistalo krenuo tim putem ... citam ovaj tekst i pitam se koliko treba da se bude veliki,kako izgleda to veliko pomirenje kad postovani lauerat nije smogao snage da stampa knjigu na cirilici ...eto to je samo jedno malo pitanje za velike ...

Тако може само у пониженој Србији

22.02.2020. 10:57

Да Србија, наша једина отаџбина, није сироат земља у којој се до народног Устава држи као до лањскиог снега, жири би у старту досквалификовао дело које је написано српским језиком а на туђем писму (Члан 10. Устава Србије), ово дело се не би могло нагерадити. У којој то земљи у свету може тако: Чик неко у Хрватској, Француској, Енглеској.. да објави дело њиховим језиком, а на туђем писму! То се никад ниеј догодило, нити ће се догоддити. У ојађеној Србији све може, па и оно што виш нигде не може.