KULTNA predstava Narodnog pozorišta "Velika drama" (po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića) u petak, 21. februara će obeležiti dvostruki jubilej: 250. izvođenje i osamnaest godina od premijere.

Veliki ansambl, u četvorosatnoj predstavi, pred publiku će ponovo izneti potresnu sagu o crnogorskoj porodici koja je sa sunarodnicima aktivno učestvovala u kolonizaciji Vojvodine, prolazila sve ideološke podele (od Drugog svetskog rata, Informbiroa, pa do poslednjih nacionalnih "pregrupisavanja") i skupo plaćala sve svoje zanose i zablude.

Fenomen predstave je, između ostalog, i u činjenici da postoje zaljubljenici koji su "Veliku dramu" gledali i desetak puta. Karte se, po pravilu rasprodaju prvog dana po izlasku repertoara, a dvadeset osam uloga (sa ukupno pedeset izvođača) broj je koji se viđa na operskoj, ali retko na dramskoj sceni.

Pročitajte još - "Velika drama" jubilarni, dvestoti put u Narodnom pozorištu

"Velika drama" osvojila je i tri značajna priznanja: dva glumačka (Vuk Kostić - Sterijina nagrada za glumu, Ljiljana Blagojević - nagrada Narodnog pozorišta), a Siniši Kovačeviću je za tekst pripala nagrada "Dragiša Kašiković". U prethodnih osamnaest godina, komad je na matičnoj sceni i gostovanjima videlo više od 150.000 gledalaca.

Na jubilarnom izvođenju, u podeli će biti Vuk Kostić, Ljiljana Blagojević, Tanasije Uzunović, Boško Puletić...