POSLE višečasovnog dvodnevnog zasedanja, članovi Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije u četvrtak su odlučili, kako "Novosti" nezvanično saznaju, da od šestoro kandidata za upravnika ove nacionalne institucije prednost daju Vuku Vukićeviću (1977), sadašnjem direktoru Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije. Njihov predlog i obrazloženje do kraja radnog vremena nije stigao u Ministarstvo kulture, zbog čega nije dat na uvid javnosti.

Posle kraha aprilskog konkursa, koji je poništen i praćen velikim osporavanjima i ostavkama, na ponovljeno nadmetanje za prvog čoveka NBS, uz Vukićevića javili su se i Laslo Blašković, dosadašnji upravnik NBS, Milorad Vučković, doskorašnji načelnik u ovoj kulturnoj instituciji, inače penzioner, Dejan Ristić, istoričar i nekadašnji upravnik Biblioteke, Jasmina Ahmetagić, kritičarka i saradnica Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću i Nenad Kebar, doktor književnosti iz Kragujevca.

Pročitajte još - Hoće li Narodna biblioteka Srbije najzad dobiti upravnika?

Članovi UO Veljko Brborić (predsednik), Aleksandar Jovanović, Dragana Grujić, Dragana Tipsarević i Mirjana Stanišić razmotrili su njihove kandidature i posle pojedinačnih razgovora izjasnili se za Vuka Vukićevića.

Prema proceduri, o ovom predlogu izjasniće se Ministarstvo kulture i svoje mišljenje proslediti Vladi Srbije na konačnu odluku. Prema nekim nagoveštajima, međutim, postoji velika verovatnoća da će i ovaj konkurs biti poništen i da će se na proleće krenuti u novi treći izbor upravnika NBS.

Naime, ukoliko predlog Ministarstva kulture ne dođe na dnevni red Vlade do 5. marta, kada je krajnji rok za raspisivanje izbora, ne može biti razmatran. Vlada ulazi u tehnički mandat i više ne može da donosi nikakve kadrovske odluke.