Slika savremenog, razglobljenog sveta, suočavanje sa nacionalnim i socijalnim traumama: Saša Ilić Ninov laureat, priznanje u senci bojkota

J. BANjANIN

20. 01. 2020. u 22:23

Слика савременог, разглобљеног света, суочавање са националним и социјалним траумама: Саша Илић Нинов лауреат, признање у сенци бојкота

Saša Ilić, foto Z.Jovanović

Proglašen ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolji roman godine. Knjiga "Pas i kontrabas" nudi sliku savremenog, razglobljenog sveta

LAUREAT 66. "Ninove" nagrade za roman godine je Saša Ilić za knjigu "Pas i kontrabas" u izdanju "Orfelina", saopštio je juče žiri u hotelu "Moskva". Ilić je pobedio sa tri glasa, koja je dobio od Branka Kukića, Marije Nenezić i Marjana Čakarevića, dok je delo Milenka Bodirogića "Po šumama i gorama" ("Orfelin"), trku završilo sa dva glasa - Teofila Pančića i Ivana Milenkovića.

- Nisam očekivao nagradu - istakao je Ilić. - Korice iz edicije "Noć republike", u kojoj su romani "Po šumama i gorama" i "Pas i kontrabas", urađene su tako da se naslovi ne vide. Svaki čitalac mora da juri svetlo ne bi li video šta tu piše. Dve ključne niti koje povezuju oba romana su antifašizam i jugoslovenstvo.

PROČITAJTE JOŠ - Bojkot "Ninove" nagrade: Pisci ustali protiv terora političke korektnosti


Ilićev roman, kako stoji u obrazloženju žirija, ukršta mnoštvo pripovednih perspektiva i nudi zaokruženu sliku savremenog, razglobljenog sveta.

- "Pas i kontrabas" znači povratak velikoj naraciji i hrabro suočava sa nacionalnim i socijalnim traumama - rekao je Pančić.

Uoči dodele, grupa pisaca uputila je otvoreno pismo kojim su od svojih izdavača tražili da njihova dela više ne prijavljuju za "Ninovu" nagradu i pozvali su na njen bojkot zbog, kako su naveli, sastava žirija koji odlučuje o dobitniku priznanja, a u kom su "što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi".

PROČITAJTE JOŠ - Sunovrat "Ninove" nagrade: Ugledni srpski pisci bojkotuju kultno priznanje


- Bilo mi je žao tih potpisnika i svakom od njih bih dodelio "Ninovu" nagradu. Čak i onoj dvojici za koje sam juče prvi put čuo čitajući taj spisak. Svako od njih bi dobio 10.000 evra, nova izdanja, promocije... To u stvarnosti ne funkcioniše, pa će sve ostati samo na lepim željama - kazao je Pančić. - Mnogi se ljute kad ne dobiju "Ninovu" nagradu. Za to imaju razna pokrića, koja su nekad ideološka, nekad su pitanje kompetentnosti žirija ili čak njegove korumpiranosti.

Branko Kukić, Marija Nenezić, Saša Ilić, Teofil Pančić, Marjan Čakarević i Ivan Milenković,foto Z.Jovanović


Među tih 18 imena ima ozbiljnih pisaca, a ima i onih drugih. Ima onih koji su bili sada u konkurenciji i nisu ušli u širi izbor ili nisu išli dalje, kao i onih koji imaju stare račune ili sa "Ninovom" nagradom ili pojedinačno sa članovima žirija. Koloplet zakulisnih čudesa proizveo je taj zahtev, koji je neekološki uopšte doticati. Sve je to deo kulturno-političke atmosfere u kojoj se Srbija 2020. godine davi.

Priznanje će biti uručeno idućeg ponedeljka u Jugoslovenskoj kinoteci u 17 časova.


NAJUŽI IZBOR

U najužem izboru u kom se našlo pet naslova, bili su i romani "Mulat albino komarac" Steve Grabovca ("Imprimatur"), "Grozota ili..." Slobodana Tišme ("Čarobna knjiga") i Yugoslav Ane Vučković ("Partizanska knjiga").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)