Na Filmskom festivalu u Trstu, vodećoj manifestaciji posvećenoj kinematografijama Centralne i Istočne Evrope, koji će biti održan od 17. do 23. januara, biće prikazana brojna srpska ostvarenja, kao i srpske manjinske koprodukcije.


U takmičarskom programu dugometražnih igranih filmova biće prikazana "Asimetrija" Maše Nešković i rumunsko-srpska koprodukcija "Ivana Grozna" autorke Ivane Mladenović.

Film "Asimiterija" je i manjinska italijanska koprodukcija, a projekat tog filma učestvovao je prošle godine u programu "This is IT!" koprodukcionog marketa "When East Meets West" (WEMW) upravo u Trstu.

Pročitajte još: Srpski film "Moj jutarnji smeh" na festivalu u Roterdamu

Van konkurencije će biti prikazane i dve srpske manjinske koprodukcije "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine i "Rounds" Stefana Komandareva.

Takođe, kao specijalna projekcija klasičnog filma biće upriličena projekcija "Nj. R. - Misterije organizma" velikana jugoslovenskog i srpskog filma, pokojnog Dušana Makavejeva.

Deo takmičarskog programa kratkometražnih filmova je i zapaženo ostvarenje "Mi smo videli leto" mladog Nikole Stojanovića.

U programu "Art & Sound" biće prikazani i film "Slučaj Makavejev: Proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića i srpska manjinska koprodukcija, biografski dokumentarac "Tusta" Andreja Korovljeva.

U ovogodišnje izdanje pomenutog koprodukcionog marketa uvršten je i projekat srpskog igranog filma "1970" reditelja Darka Lungulova.Za ovogodišnje 31. izdanje bilo je prijavljeno ukupno 338 projekata iz 55 zemalja, što je rekordan broj prijava do sad, a odabrana su 22 projekta u fazi razvoja, 12 igranih i 10 dokumentarnih.

Očekuje se dolazak 500 filmskih profesionalaca iz više od 40 zemalja.