GORAN Paskaljević, filmski poeta, liričar, melanholik i realista, kad je potrebno i kritičar društvene stvarnosti, danas stoji na pijedestalu srpskog filma i kulture, dostojan priznanja za životno delo, istaknuto je na ceremoniji u "Aero-klubu", na kojoj je Udruženje filmskih umetnika Srbije tradicionalno dodelilo svoje prestižne nagrade za 2019.

Jedan od naših najcenjenijih reditelja koji je obeležio i evropski film, dobitnik najvećih nagrada na svetskim festivalima, primajući Povelju za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji rekao je da je prvu nagradu za životno delo dobio u Grčkoj, pre deset godina.

- Tada sam mislio da mi je karijera gotova, ali za tih deset godina uspeo sam da snimim još tri igrana filma. Nadam se da ću napraviti još dva, i time zaokružiti karijeru na dvadeset filmova. Ali, i sam se ponekad čudim odakle mi energija da to uradim, a ona možda leži i u činjenici što sam četrdeset sedam godina član UFUS, i uspeo sam da sve to vreme ostanem slobodni filmski umetnik. Znači, jedina kuća, moja kuća je ovo udruženje, i zato je ovo za mene poseban dan, kada od svojih kolega dobijam ovako visoko priznanje - istakao je Paskaljević.

Predsednik UFUS Milan Knežević istu Povelju uručio je i snimatelju Miloradu Jakšiću Fanđu, saradniku legendarnog Živojina Žike Pavlovića na njegovim kultnim ostvarenjima, kao i Vladimira Tadeja, Dragoslava Lazića... čije je filmsko postignuće za veliku pohvalu i trajnu počast.

Pročitajte još - Paskaljević među filmskom elitom

Zahvaljujući se na priznanju, u svom poznatom maniru, Fanđo je izjavio da ove pohvale njegovom radu možda jesu istinite, ali da je jedina i nepobitna istina o njemu da je bio najzgodniji filmski snimatelj u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Stvaralačko delo Božidara Zečevića, filmskog kritičara, istoričara, teoretičara, scenariste, reditelja i dramskog pisca, takođe je ovenčano ovogodišnjom Poveljom UFUS za životno delo.

Autor koji se filmologijom antropološko-strukturalističkog usmerenja bavi još od 1966, jer, kako je izjavio, "antropologiju smatra velikom tekovinom moderne misli, koja je kadra da se upusti u objašnjenje dubokih i skrivenih pitanja prirode filma", objavio je do danas mnogobrojne studije u zemlji i inostranstvu.

Podsećajući da je poslednjih sedam-osam godina na ovoj ceremoniji UFUS on govorio o delima laureata, a da je sada i sam jedan od nagrađenih, Zečević je istakao istorijat filmske kritike u Srbiji, koji počinje od 1896, kada je u Beogradu održana prva filmska projekcija, kao i značaj filma kao intelektualne tvorevine.

OVACIJE LAUREATIMA

U PREPUNOJ sali "Aero-kluba" ovacijama svojih kolega ispraćeni su i reditelj Miroslav Terzić, kome je za film "Šavovi" pripala Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo, Darko Bajić, nagrađen za "Liniju života" u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma. Memorijalna nagrada "Jovan Aćin" za ostvareni domet u oblasti angažovane dokumentaristike, uručena je rediteljki Senki Domanović za dokumentarac "Okupirani bioskop". Diploma UFUS za doprinos razvoju filmske kulture pripala je Festivalu autorskog filma, koji je ove godine obeležio 25-godišnjicu postojanja, a uručena je Igoru Stankoviću, direktoru ovog festivala.