ŠIROK je repertoar beogradskih prednovogodišnjih koncerata. Svira se sve, od sevdaha, pa do Baha. Naravno, Bah je "suđen" Bojanu Suđiću, našem istaknutom dirigentu.


* Zašto ste za koncert u "Kolarcu" izabrali baš Bahov "Božićni oratorijum"?

- Odlučio sam se za delo koje se dugo nije čulo u Beogradu, namenjeno izvođenju upravo za božićne i novogodišnje praznike. Ono je jedno od nekoliko najznačajnijih dela sveukupne svetske literature, jednog od najvećih kompozitora.

* Šta publika može da očekuje?

- Trudićemo se da Baha sviramo i pevamo na vrhunskom nivou, onakvom kakav bi se mogao očekivati u velikim svetskim muzičkim centrima.

* Očigledno, i klasika može da bude lepa prednovogodišnja zabava.

- Emocije koje umetnička muzika u nama pobuđuje čine nas boljima i čovečnijima, za razliku od mnogo čega što nas u savremenom društvu otuđuje i spušta na niži civilizacijski nivo. Dobra zabava ne mora da podrazumeva beg i zaborav, već - višu svesnost.


PROČITAJTE JOŠ - Suđić: Dosta smo svirali u senci Filharmonije


* Generalno, na čemu insistirate kao vrhunski muzički umetnik?

- Na iskrenosti, razumevanju, posvećenosti, stremljenju ka najvišim ciljevima... Kvalitetu iznad svega, pa često i iznad mogućnosti.

* Šta volite još da slušate osim klasike?

- Često me dotakne naša izvorna narodna muzika, kao i mnoge svetske kompozitore klasične muzike koji su inspiraciju dobijali u narodnim motivima, pre svega sopstvenog naroda.

* Koji su vam dalji planovi?

- Neposredno posle Baha, pripremam naš tradicionalni Beogradski novogodišnji koncert u Sava centru, 12. januara. Pored naših RTS ansambala, nastupići i senzacionalni tenor Čarls Kastronov.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju, mimo muzike?

- Muzika je uvek tu. Divnim mladim studentima FMU i nama, nešto starijim kolegama sa fakulteta, omogućila je nezaboravnu turneju u Italiji i Sloveniji. Verujem da će je se mnogi sećati celog života.