Dobio sam „Momu“, sad čekam - Nobela! Dr Nele Karajlić na promociji u Novom Sadu

J. S.

05. 12. 2019. u 22:25

Добио сам „Мому“, сад чекам - Нобела! Др Неле Карајлић на промоцији у Новом Саду

Foto: Pres služba KCNS

Dr Nere Karajlić očarao publiku u Kulturnom centru Novog Sada na predstavljanju drugog dela svog romana. Zaokružiću trilogiju iduće godine, najavio je autor

PROMOCIJU svog romana „Solunska 28, drugi deo – o prijateljstvu i izdaji“, večeras u prepunom Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada, dr Nele Karajlić započeo je osvrtom na nedavno dobijenu književnu nagradu koja nosi ime omiljenog pisca mnogih generacija, Mome Kapora. Nagrada mu je uručena za prvi roman pod naslovom „Solunska 28 – o novcu i strastima“.

– Velika mi je čast što sam dobitnik nagrade koja nosi ime Mome Kapora koga sam, nažalost, upoznao tek u njegovim poznim godinama. On je neko ko nije izlazio iz moje kuće otkako je počeo da piše: čitali su ga moji roditelji, čitamo ga i ja i moja deca. Njegov stil pisanja je neprevaziđen i to je moj nedostižni ideal – rekao je popularni Nele.

Nastavio je opaskom da retko, inače, dobija nagrade i da mu je najveće priznanje kada ga zaustave na ulici i kažu da su odrasli uz njegovu muziku. On obično odgovori: „Težak je to život bio.“


PROČITAJTE JOŠ: Otvorena šesta Književna kolonija u Vranju: Matija Bećković od kvara na mikrofonu napravio šalu

- Drugi razlog koji me čini srećnim zbog nagrade „Momo Kapor“ je taj što ju je pre mene dobio Peter Handke, pa ja kontam da ko dobije nagradu Kaporovu, valjda mu je sledeća Nobelova – objasnio je Karajlić uz opšti smeh i odobravanje publike.

Govoreći o svojoj drugoj knjizi „Solunska 28“ rekao je da ona govori o prijateljstvu i izdaji, ali na neki način predstavlja i elegiju o ljubavi među ljudima, prema Bogu i prema ideji. Tema knjige je period posle Drugog svetskog rata koji je počeo jednim jutrom 6. aprila 1941. godine koje je promenilo sve.

- Ideja o „Solunskoj 28“ nastala je u mojoj glavi 1992. godine kada sam došao u Beograd i kada je moja rođaka rekla da ja ne treba da tražim stan za iznajmljivanje u Beogradu, jer postoji kuća na Dorćolu čiji sam ja vlasnik – podsetio je Karajlić.

Kasnije je shvatio da je vlasnik 7/32 delova te kuće. Poenta: Neletu je ta kuća predstavljala inspiraciju, jer je znao da ona u tom trenutku ima 90 godina. Zanimljivo mu je bilo samo da zamisli šta su ona i njeni ukućani proživeli tokom tih devet decenija.

- Proradila je moja mašta. Ja sam toj kući tada obećao da ću o njoj napisati roman i evo ispunio sam obećanje. Kada sam došao kod mog izdavača u „Laguni“ sa idejom o „Solunskoj“ već sam imao tu „karte blanš“, jer sam kod njega već objavio roman „Fajront u Sarajevu“ koji je prodat u velikom tiražu – rekao je Karajlić.

On je otkrio i da se u obe knjige, znajući da ne sme da izneveri čitaočevo poverenje, držao istorijskih fakata, uključujući i istorijske ličnosti, a uz konsultacije sa prijateljima istoričarima. To nije bio lagan posao, jer kako je rekao autor, tematika Drugog svetskog rata kod nas još nije istoriografski obrađena, a naročito je puno nepoznanica o pobedniku tog rata – Brozu.

Dr Nele Karajlić za narednu godinu planira i treću knjigu kako bi zaokružio svoju trilogiju o kući u Solunskoj 28. Podnaslov će se, šaljivo je dodao, odnositi na – seks, drogu i rokenrol, jer će radnja biti smeštena u devedesete godine dvadesetog veka.


PROČITAJTE JOŠ: Beograd je krajnja tačka Zapada i početna tačka Istoka: Diskusija u Parizu o kulturnom vrenju u srpskoj prestonici

PRIJEM KOD VUČEVIĆA

KARAJLIĆ je neposredno uoči promocije, zajedno sa direktorom KCNS Bojanom Panaotovićem, bio gost na prijemu u Gradskoj kući koji je priredio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)