Mnoga dela će biti sačuvana od propadanja: Srđan Karanović o novom životu filma „Nešto između“

A. POPADIĆ

04. 12. 2019. u 11:48

Reditelj Srđan Karanović o novoj verziji svog filma iz 1982. godine: Učestvovao sam u restauraciji sva tri svoja filma, digitalizacija filmove spasti od nestajanja

Многа дела ће бити сачувана од пропадања: Срђан Карановић о новом животу филма „Нешто између“

Srđan Karanović / Foto V. Danilov

U ZGRADI Jugoslovenske kinoteke, u četvrtak u 19.30, biće predstavljena nova, digitalno restaurirana verzija filma "Nešto između" Srđana Điđe Karanovića, iz 1982. godine. Do sada je, u okviru projekta "VIP Kinoteka", digitalizovano 13 kultnih ostvarenja, a "Nešto između" je, posle "Mirisa poljskog cveća" i "Petrijinog venca", Karanovićev treći film "u novom ruhu".

Melodrama o Amerikanki koja dolazi u Beograd i tu, na razmeđu Istoka i Zapada, postaje deo ljubavnog trougla, snimljena je u produkciji "Centar filma", po scenariju Srđana Karanovića i Endrua Hortona. Glavne uloge tumače Karis Korfman, Dragan Nikolić i Predrag Miki Manojlović. Kameru potpisuje Živko Zalar, scenografiju Miljen Kljaković, a muziku Karanovićev čest saradnik Zoran Simjanović.

- Većina radnje filma se dešava u Beogradu. Beograd je u tih mesec i po, koliko traje radnja filma, na izvestan način centar jednog šašavog sveta, centar Zapada i Istoka, i geografski i politički - kaže, za "Novosti", reditelj Srđan Karanović. - Ta generacija, kojoj sam i ja pripadao, živi u nekom čudnom vakuumu prividnog zadovoljstva i sreće, a s druge strane joj se smeši neki kolaps ili užas.

Karanović se, za naš list, prisetio rada na ovom filmu.

- "Nešto između" je stilski pomalo nalik američkoj melodrami, ima elemente i komedije i neke beogradske savremene urbane drame. Sve je nekako "između". Sećam se koliko smo se trudili oko ovog filma, radili smo ga sa veliki entuzijazmom. Film deluje i veselo i tužno, ali deluje i bogato iako je koštao mnogo manje nego što to na ekranu izgleda. To smo uspeli zahvaljujući naporu i dobroj volji cele ekipe koja je radila ovaj film.

Foto Jugoslovenska kinoteka

Na naše pitanje da li su baš ovi filmovi oni koje bi i sam izabrao za digitalizaciju, slavni reditelj iskreno odgovara da izbor ne zavisi od njega.

- To koji će se film digitalizovati najviše zavisi od producenta, odnosno od onoga ko poseduje negativ i ko hoće da ga ustupi u zamenu za odgovarajuću nadoknadu. Te kopije su često koprodukcija, mnoge kuće danas više ne postoje. U ovom slučaju, konkretno, bio je to dogovor "Centar filma", valjda jedinog koji još radi, zatim Kinoteke i VIP-a. Nadam se da će na ovaj način mnoge filmove spasti od propadanja, jer se ti negativi često čuvaju u neadekvatnim uslovima, a neki od njih su u veoma lošem stanju - kaže Karanović, koji je i sam učestvovao u restauraciji sva tri svoja filma.

NAGRADE

FILM "Nešto između" premijerno je prikazan u Kanu 1983, u okviru programa Un Certain Regard. Potom je nastavio turneju po uglednim festivalima, od Pule, preko Valensije, Montreala, Melburna... do NJu Delhija. Nisu izostala ni priznanja, pa je tako film "Nešto između" dobio Zlatne arene u Puli (za režiju, kameru, kostim i Predrag Manojlović za glavnu mušku ulogu), nagradu publike u Kanu, nagradu žirija u Valensiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije