Ispravljena velika nepravda prema Slobodanu Jovanoviću: Otkrivena spomen-ploča na rodnoj kući

J. SIMIĆ

03. 12. 2019. u 23:14

Исправљена велика неправда према Слободану Јовановићу: Откривена спомен-плоча на родној кући

Vladimir S. Kostić i Miloš Vučević otkrili spomen-ploču Foto N. Karlić

U Novom Sadu održan okrugli sto i otkrivena spomen-ploča u čast Slobodana Jovanovića. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević: Trebalo nam je 150 godina da obeležimo njegovu rodnu kuću

POVODOM 150 godina od rođenja Slobodana Jovanovića (Novi Sad, 1869. - London, 1958), akademika, čuvenog pravnika, istoričara i političara, u Novom Sadu od utorka obnovljenu fasadu njegove rodne kuće u Ulici Svetozara Miletića broj 29, krasi spomen-ploča.

Ovo obeležje svečano su otkrili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić. Oni su podsetili da je prvi Slobodan u Srba na Pravnom fakultetu Velike škole i Univerzitetu u Beogradu predavao kao vanredni, redovni i honorarni profesor oko 40 godina, te da je bio dekan tog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu, predsednik Srpske kraljevske akademije, predsednik Srpskog kulturnog kluba, kao i potpredsednik i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije.


PROČITAJTE JOŠ:
Pred publikom „Simpto - Mate“: Radovi Nemanje Đorđevića u legatu Mihajlovića

- Trebalo nam je 150 godina da skupimo hrabrosti i obeležimo ovo mesto, da ispravimo neke nepravde i nelogičnosti, te da pokažemo koliko je Novi Sad bio veliki i širokogrud da primi ljude iz svih krajeva gde je naš narod živeo, pa i u tim izbegličkim vremenima za našu braću južno od Save i Dunava - rekao je Vučević.

Akademik Vladimir S. Kostić zahvalio je ogranku SANU u Novom Sadu na "vrednom civilizacijskom činu".

- Nije naša ideja da se bavimo rehabilitacijom i procenom istorije, ali je naša dužnost da ukažemo na delo ovog čoveka koji je napisao 20 tomova i iza sebe ostavio čitav niz važnih zaključaka od kojih su mnogi ostali nepoznati - rekao je predsednik SANU, i podsetio da uprkos činjenici da nikom ne može da prestane članstvo u SANU, u vezi sa Slobodanom Jovanovićem u jednom trenutku smo nažalost podlegli "brisanju iz pamćenja".

Kostić je rekao da ova tabla svedoči da je ovde živeo neko ko je znao i umeo više od nas i kome, ako ništa drugo, treba da budemo zahvalni za njegove knjige o prvim našim voždovima, o vođama Francuske revolucije, diskusijama o totalitarizmu i demokratiji i drugim delima.

Posle Drugog rata pa sve do 1990. godine knjige Slobodana Jovanovića, velikog kritičara komunizma, nisu štampane u Jugoslaviji. Rehabilitovan je 2007. godine, a njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u Srbiju.


PROČITAJTE JOŠ:
Vreme "umiranja" i vaskrsnuća svetinja u Crnoj Gori zabeležio je objektivom: Otvorena izložba Zorana Jovanovića Mačka

OKRUGLI STO

U NOVOSADSKOM ogranku SANU u utorak je priređen Okrugli sto "Slobodan Jovanović i Novi Sad". Posle pozdravne reči predsednika Ogranka Stevana Pilipovića, akademik Miro Vuksanović rekao je da je Jovanović imao veliku ružu darova. O Jovanovićevoj porodici, njegovoj saradnji sa Letopisom Matice srpske kao i o njegovom doživljaju Jovana Hadžića, Vase Stajića i Svetozara Miletića, govorili su Boris Milosavljević, Zorica Nestorović, Uroš Stanković, Branislav Popović i Darko Polić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije