KO razara hram Božiji, razoriće hram njega. Crkve i manastiri nikada ne umiru, oni samo mogu usled neprilika da zamru. Nekada prođe nekoliko vekova, pa oni opet ožive. Vreme "umiranja" i vaskrsnuća svetinja u Crnoj Gori, koje upravo gledamo, svojim objektivom zabeležio je Zoran Jovanović Mačak.

Ovo je u ponedeljak u prepunoj Kući Đure Jakšića u Skadarliji rekao dr Jovan Janjić, na otvaranju izložbe fotografija uglednog foto-reportera "Večernjih novosti", na kojima su prikazani manastiri i crkve u Crnoj Gori pre i posle obnove. Jovanović je izložbu "Vaskrs svetinja" stvarao krajem devedesetih i nedavno kada ih je ponovo posetio, a sve izložene fotografije objavljene su prvo u "Večernjim novostima".

Pročitajte još - Mačkove fotografije „oživljavaju“ manastire: Izložba našeg kolege o crnogorskim svetinjama

- Ne volim fotografiju, jer smatram da je ona mrtvo svedočanstvo. Mačkovi radovi mi se, međutim, mnogo dopadaju. Oni potvrđuju portugalsku poslovicu da Bog sve krivo čini pravim, a ja bih dodao i da ispravi. Mitropolit Amfilohije je nasledio svetinje koje su izgledale kao pustoš, da bi većina njih danas bila obnovljena. Zahvaljujući ovoj izložbi, vidimo kako su crkve nekad izgledale, a kakve su sad - rekao je jeromonah Ilarion Đurica.

foto V.Danilov

Otac Mijajlo Backović, paroh grbaljski, koji je iz CG došao specijalno zbog ove izložbe, ocenio je da Mačkove fotografije potvrđuju da crkve i manastiri ne umiru nikada.

- Na najnovijim fotografijama vidimo devastirane svetinje, kako ih označava aktuelna crnogorska vlast, a vidimo i kako su izgledale devedesetih, kada su oni o njima brinuli - rekao je otac Mijajlo. - Sadašnja crnogorska vlast pokušava da prekraja istoriju, zato je ova izložba iskorak ka pravdi. Jer, narod je u Boki Kotorskoj gradio crkve i manastire da označi sebe u vreme okupacije, kao Srbe i kao pravoslavne. Ta okupacija traje i danas.