Crvenokosa boginja u punom sjaju: Monumentalna skulptura stara više od 7.500 godina pred posetiocima u Narodnom muzeju

M. A. K.

30. 11. 2019. u 13:00

Црвенокоса богиња у пуном сјају: Монументална скулптура стара више од 7.500 година пред посетиоцима у Народном музеју

Boginja izložena u atrijumu Narodnog muzeja Foto Tanjug/S.Radovanović

Svetski čuvena figurina pronađena u Odžacima 1989. godine, visoka je gotovo 40 centimetara

PRE tri decenije, kao svetska senzacija, u Donjoj Branjevini kod Odžaka, na Dunavu, pronađena je Crvenokosa boginja, idol prvih zemljoradnika i stočara u Evropi, koja je vrlo retko viđana u javnosti, a od juče je u beogradskom Narodnom muzeju, gde će uskoro dobiti mesto u stalnoj postavci. Keramičku figurinu, staru više od 7.500 godina, visoku gotovo 40 centimetara, na dugoročnu pozajmicu našoj krovnoj muzejskoj instituciji ustupila je biblioteka "Branko Radičević" iz Odžaka, u čijem sastavu je i arheološka zbirka iz Donje Branjevine.

Posle svečanog otkrivanja skulpture, koja predstavlja nagu ženu bujnih oblina i crvene, duge kose, na počasnom mestu u atrijumu, gde će ostati do 6. decembra, pre nego što bude priključena areheološkoj zbirci, sporazum o pozajmici potpisale su Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja, i Biljana Zlatković, direktorka odžačke biblioteke.


PROČITAJTE JOŠ - U "Belim bubrezima" ne postoji glavni ženski lik: Jovana Stojiljković o usudu žena sa Balkana


- Ova boginja zaštitni je znak našeg mesta, gde su joj se pre više hiljada godina molili za bolje prinose, više dece i opšte dobro - istakla je Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci, uz zadovoljstvo što će glas o ovoj arheološkoj dragocenosti ubuduće širiti naša najstarija kulturna institucija.

Od otvaranja obnovljene zgrade na Trgu republike, uz sve značajne izložbe koje su u poslednje dve godine priređene, dolazak Crvenokose boginje je, kako je ocenio Darko Tanasković, predsednik UO ove institucije, najmuzejskiji trenutak:

- Na ovoj skulpturi se potvrđuje da i ono što po dimenzijama nije veliko, može da bude monumentalno - istakao je Tanasković.

Viši kustos Narodnog muzeja Andrej Starović, zadužen za Zbirku starijeg neolita, podsetio je da je, posle senzacije povodom otkrića 1989, Crvenokosa boginja češće bila izlagana i prisutna u svetskoj javnosti, gde je o njoj napisano nekoliko monografija, nego kod nas.


DONJU BRANJEVINU OTKRIO AMATER

ARHEOLOG zadužen za zbirku koja se čuva u Odžacima Nenad Jovčić podesetio je da je, posle poplava 1965. godine, lokalitet Donja Branjevina otkrio arheolog amater, tamošnji nastavnik opštetehničkog obrazovanja, koji je decenijama nastavio da tu iskopava stanište jedne od najstarijih evropskih ratarskih, sedelačih zajednica, dok nalazište nije privuklo stručnjake. Inače, već početkom sledeće godine Narodni muzej otvoriće izložbu posvećenu zbirci otkrića sa Donje Branjevine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije