KRAJ poslednje novembarske nedelje je u nekoliko beogradskih izložbenih prostora doneo nove postavke - od Novog Beograda, preko Kosančićevog venca i Knez Mihailove, do Banovog brda. Tako će u Galeriji "Blok" (Jurija Gagarina 221, Blok 45), u 20 časova biti otvorena izložba vajara Vojina Rajovića, na kojoj će predstaviti radove iz dela svog opusa koji je nazvao "Senke misli - krokiji besmisla".

- Svaki objekt je skup misli bez direktnog značenja. Ovo nisu misli kao reakcija na spoljne događaje mada su i one neminovno prisutne. To su misli koje se kreću od subjekta ka beskonačnosti i sa svom strukturom samog subjekta, a ne od događaja ili objekta do subjekta koji bi ih objasnio ili opisao - objašnjava umetnik dela sa kojima se posle tri godine ponovo predstavlja samostalnom izložbom.


PROČITAJTE JOŠ: Kultura na pozitivnoj nuli: Planirana sredstva za 2020, neznatno povećana

Umetnik koji je Fakultet likovnih umetnosti završio u klasi profesora Vladimira Komada, prethodno je svoje "Vojnike na plaži" izlagao u Prodajnoj galeriji "Beograd", gde je u četvrtak otvorena izložba Ružice Mitrović - "Tokovi".

- Slike Ružice Mitrović su odraz i izraz i muzike i pokreta. Čitav kaleidoskop sveukupne umetnosti i života sadržan je u njima - zabeležio je u katalogu ove postavke akademik vajar Svetomir Arsić Basara.


PROČITAJTE JOŠ: Matija Bećković, za "Novosti", na svoj 80. rođendan: "Nije na prodaju" treba ispisati preko Prokletija

A o delima umetnice koja je Fakultet likovnih umetnosti završila u Antverpenu (Belgija), a pored slikarstva bavi se i video artom, mejl artom i performansima, istoričar umetnosti Zdravko Vučinić napominje da su u njima "uspostavljene osetne harmonične vibracije koje se smeštaju u vizuelno prefinjena, krajnje iznijansirana, optička prožimanja".

Katarina Obradović

U četvrtak je u Galeriji 73 posthumno otvorena samostalna izložba slika Katarine Obradović (1994-2019) - "Gnezdo". Reč je o seriji slika velikih formata rađenih tehnikom ugljen na papiru, a izloženi su i akvareli, radovi nastali tušem i perom, kao i uljem na platnu. O umetnici koja je živela i radila u Beogradu, gde je prošle godine na FLU upisala doktorske studije, Mina Rakidžić, autorka teksta za katalog, između ostalog, piše:

- Kajini radovi bili su naličje njenog temperamenta i energičnosti. Njihova monumentalnost, strastvena ekspresija i snažan kontrast dominiraju prostorom gde god da su postavljeni. Motivi kokoške i gnezda obeležili su njen stvaralački opus. Gnezdo kao simbol doma i porekla, povratka i sigurnosti, ljubavi i prosperiteta i kokoška kao majka i zaštitnik kuće.

Lana Vasiljević

Makedonsku umetnicu srednje generacije Tanju Balać će beogradska publika moći da upozna uz samostalnu izložbu Invisible exposure 2 ("Nevidljiva izloževnost 2"), koju u nekadašnjoj galeriji "Progres" organizuju Kvart BW u saradnji sa Galerijom ŠTAB. Većina izloženih slika, nastalih u poslednjih pet godina, do sada nije izlagana. Autorkina "nevidljiva izloženost" izvor je duhovnog, nemira, sna, memorije, sene, ljubavi i života i sve zajedno predstavlja element njene lične identifikacije.

Tanja Balać

"MAPE UMA"

U SALONU MSU, u Pariskoj ulici, u toku je izložba Silent talk ("Nemi govor") Lane Vasiljević, na kojoj je izložen veliki broj objekata i skulptura. Galerijski prostor je višestruko nagrađenoj umetnici poslužio kao poligon za razmatranje različitih ideja i formi, a dela odražavaju njene unutrašnje stavove i intimne promisli i svojevrsna su "mapa uma". Kustos izložbe je Una Popović.