DESET godina je prošlo otkako je reditelj Vasilije Nikitović odlučio da snimi "mali, umetnički film" pa do premijere onoga u šta je ta početna ideja u međuvremenu izrasla - drame i krimi-komedije "Četiri ruže", 3. decembra u Sava centru.

- Od te prvobitne male priče, scenarista Balša Labović i ja lagano smo dospeli do ove tačke, i nadam se da će ljudi "Četiri ruže" doživeti kao mali film koji diže veliku prašinu - izjavio je posle novinarske projekcije u Kinoteci reditelj i koscenarista Nikitović.

Labović je dodao da je tokom tog rada film, od previše umetničkog i žanrovski neodređenog, prerastao u ostvarenje koje poseduje dobru ravnotežu između autorskog i komercijalnog, sa jasno učitanim žanrovskim okvirom.

Dva, tokom te desetogodišnje "evolucije" scenarija, naknadno dopisana lika su Beli i Branko, junaci koje tumače Miloš Samolov i Gagi Jovanović.

- Kada me je Vasilije pozvao, rekao mi je da ima sedmoro dece, i ja sam odmah pao na to, pomislio sam da tom čoveku vredi pomoći - prisetio se Jovanović. - Osvojila me je njegova energija i upustio sam se u sve ovo sa puno poverenja. Bio je izazov i kreirati negativca kakvog igram, napraviti od sebe čudovište bez intervencije šminkera. Prihvatio sam svoj lik, branio ga i na kraju zavoleo - iako ga nije lako voleti. Ipak, ne bih voleo da ga i publika voli, jer je on zamišljen kao opomena.


PROČITAJTE JOŠ: Od nošenja kutija do glavne uloge na istoj sceni: Andrija Kuzmanović o BDP i ulozi Lilioma

Popularni Srđan Žika Todorović, još jedan član ekipe, za koju se mogu čuti komentari da još od "Neretve" i "Sutjeske" nije bilo ovako dobre glumačke podele - kaže da je posle pune decenije dosanjao jedan svoj san.

- Bilo je stvarno davno kada me je pozvao izvesni Vasilije i rekao: "Imam odličan scenario, i nemamo para, ali ti pročitaj pa javi ako ti se svidi" - ispričao je Todorović. - Priča mi se jako dopala, iako ta prva verzija veze nije imala sa ovom konačnom, i upustio sam se u nju. Ali kako nije bilo para, mi bismo radili, pa pravili pauzu od tri godine, pa onda ponovo... Ja godinama sanjam ovaj film, i uvek sam u tom svom snu bio izvanredan, bolji nego što sam u stvarnosti. Nisam verovao da ćemo ga završiti, ali zadovoljan sam rezultatom, naročito scenom žurke.

Scena iz filma “4 ruže“ / Foto Promo

Boris Milivojević, koji, nasuprot Gagiju, tumači "ultimativnog pozitivca", rekao je:

- Iako je moj lik zamišljen kao jedna od retkih svetlih tačaka u filmu, i reditelj a i mi smo tokom procesa rada shvatili da niko među nama nije ni sasvim crn ni sasvim beo.

Glumica Marta Milosavljević kaže da se četiri junakinje koje tumače ona i Tara Toševski, Miljana Popović i Jelena Jokić - iako međusobno različite i posebne, na neki način stapaju u jedinstven lik (beo)gradske devojke. U filmu koji će od 5. decembra biti u bioskopima, igraju i Gordan Kičić, Sonja Kolačarić, Nada Macanković, Milutin Milošević, Dragana Dabović, Tihomir Stanić, Jana Milić, Boris Kargotić, Sanja Mikitisin, Branko Petković...