U BEOGRADU je preminula Dušica Ilin Šećerovski, istaknuta pesnikinja, prevodilac, dugogodišnja novinarka i dopisnica Makedonske televizije. Rođena 1944. u Tetovu, školovala se u Bitolju, Skoplju i Beogradu, gde je i završila novinarske studije.

Radni vek provela ja kao novinar Makedonske radio-televizije, od kojih 30 poslednjih godina kao dopisnik iz Beograda.

PROČITAJTE JOŠ - Preminula glumica Dušica Žegarac 

Objavila je više desetina pesničkih knjiga od kojih su najpoznatije: "Sporni let", "Sedam prekora o hladnoći", "Bela linija", Višak zemlje", "Samoće u pokretu"... Pesme su joj objavljene na poljskom, engleskom, turskom, rumunskom, bugarskom, češkom... a zastupljene su i u antologijama makedonske, jugoslovenske i srpske poezije. Dobitnica je više značajnih nacionalnih i međunarodnih književnih nagrada, među kojima i "Pečat kneza Lazara", "Zlatni prsten", "Simo Matavulj".

Dušica Ilin je bila veoma angažovana u povezivanju dveju kultura i uspostavljanja pokidanih kulturnih i izdavačkih veza makedonskih i srpskih pisaca. Jedan je od osnivača Jugoslovensko-makedonskog društva "Šar-planina", pokretač je i urednik revije "Makedonska videlina". Bila je prvi predsednik Udruženja makedonskih pisaca koji žive i rade u Srbiji.

Sahrana će se obaviti u utorak na Bežanijskom groblju u Beogradu, u 14 časova.