PESNIČKE knjige "100 mojih portreta" i "Mojih 80 - Portreti" Matije Bećkovića i "Dokumentarni detalji" Rajka Petrova Noga, koje su objavile "Novosti", sadrže po još jednu zbirku. Jedinstvene likovne kolekcije sastavio je slikar Predrag Dragović koji već godinama nalazi nadahnuće u stihovima naših velikih pesnika.

- Matija i Rajko su, uz Dragana Lakićevića, savremeni srpski pesnici čijim se stihovima najradije vraćam - govori Dragović. - Imam sve njihove knjige i uvek su mi nadohvat ruke.

Čitajući omiljene pesnike, Dragović je poželeo da neku pesmu izdvoji iz zbirke, da je posebno obradi i nacrta.

- Mislim da je pesma grafika moj izum - kaže nam. - Nije mi poznato da je još neki umetnik radio zajedno sa pesnikom pesme kao grafike.

A, kada je pre trideset godina izašla pesma Matije Bećkovića "Priča o Svetom Savi", Dragović je napravio pesmu grafiku u 99 otisaka. Zajedno su je potpisali, podelili su tiraž i otiske poklanjali prijateljima. Bećković je tih godina često putovao po svetu, pa je grafika dospela u mnoge srpske kuće u Kanadi, Sjedinjenim Državama, Australiji...

PROČITAJTE JOŠ - Likovno izdanje „Gorskog vijenca“

- Lepo uramljen primerak bio je okačen na ikonostasu Crkve Svetog Spiridona u Trstu - kaže Dragović. - Naredna pesma grafika koja je izvedena sa Matijinim rukopisom, u dubokoj štampi, u tehnici bakropisa, bila je pesma "Bogorodica Trojeručica".

Umetnik je nastavio da eksperimentiše sa Matijinom poezijom. Inspirisan poemom "Kostići" naslikao je oko sto slika malog formata na papiru. Dragović je, posle toga, za knjigu "Antologija srpske poezije romantizma" Slobodana Rakitića nacrtao 44 portreta pesnika romantičara. Za nekoliko pesnika nije bilo sačuvanih fotografija portreta ili gravure, pa je izmaštao njihove likove.

PROČITAJTE JOŠ - Matijini portreti akademika


- Ti crteži se sada preštampavaju i koristi ih ko stigne i to, najčešće, bez mog potpisa - kaže Dragović. - Matiji se to dopalo i predložio mi je da pravimo natenane, bez žurbe i rokova, njegovu novu, posebnu knjigu. Pošto je imao objavljene pesme posvećene velikanima iz prošlosti, zatim o svojim prijateljima i nekim drugim ljudima koje je sretao, poverio mi je da ima nameru da dopuni i objavi ove pesme u posebnoj knjizi.

Ilustracije za knjige "Mojih 80" i "Dokumentarni detalji"

Tako je počelo... Bećković je Dragoviću slao pesme a on je crtao. Za sedam godina se skupio priličan broj crteža i pesama.

- Pošto je crtež ličniji od drugih likovnih formi, znao sam da jedino on može da drži simetriju sa pesmama koje su duboke i posebne. Portreti - pesme, portreti - crteži! Da se, gde je god to moguće grafički rešiti - gledaju! Kada se knjiga otvori, da bude sa jedne strane pesma a sa druge crtež. Uzor su mi bile knjige koje pravi Jovica Veljović u Hamburgu - kaže Dragović koji je uradio i veliki ciklus slika "Likovno čitanje Gorskog vijenca".


PRVI CRTEŽI ZA DESANKU

PRVE crteže Dragović je uradio 1985. za knjigu "Trenutak u zavičaju" Desanke Maksimović.

- Predao sam izdavaču crteže i otputovao na more - seća se Dragović. - Zbog neiskustva nisam znao da je potrebno nadgledati ceo proces pravljenja knjige, pa knjiga nije izgledala onako kako sam želeo. To nije ni ličilo na knjigu, nego više na prospekte koji su pratili neki uređaj. Ni Desanki nije bilo prijatno, ali me je tešila da smo uradili sve što je trebalo, a da izdavač nije bio na nivou.