Omaž Miloradu Paviću: Stanovnik svetske književnosti

J. SIMIĆ

23. 11. 2019. u 09:52

U Matici srpskoj omaž Miloradu Paviću povodom obeležavanja tri godišnjice njegove smrti

Омаж Милораду Павићу: Становник светске књижевности

Milorad Pavić Foto A. Stevanović

AKO smo u prvim godinama posle njegove smrti, u sećanju skrajnuli Milorada Pavića (1929-2009) kako godine prolaze, sve više smo svesni snage njegove književnosti.

Povodom 90 godina od rođenja, deceniju od smrti i 35 godina od objavljivanja "Hazarskog rečnika", Matica srpska priredila je u petak dan sećanja na ovog pisca i predstavila zbornik "Milorad Pavić: Stanovnik svetske književnosti".

- Nastojali smo da u zborniku pažljivo prikažemo kako je u svetu tekla recepcija dela ovog pisca koji je dosegao eruptivni uspeh, a koji je od 1992. postao neka vrsta žrtvenog jagnjeta jer su ga zapadni mediji proglasili nosiocem nacionalnog duha i nacionalizma, diskvalifikujući njega ali i samu srpsku književnost u prestižu za neke značajne nagrade - rekao je predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Prisećajući se zajedničkih godina provedenih sa velikim piscem počevši od 1992, Jasmina Mihajlović rekla je da je Matica srpska uradila svojevrstan podvig, godinama prikupljajući tekstove o Paviću značajnih stranih autora iz Evrope, SAD, Latinske Amerike, Dalekog istoka i Kaspijsko-kavkaskog regiona, Rusije...

Jovan Delić je podsetio da je "Hazarski rečnik", objavljen 1984, ubrzo bio okarakterisan kao "prva knjiga 21. veka". Dopisni član SANU Marko Nedić, rekao je da je Pavić svojim grandioznim delom "zarazio" čitavu generaciju naših pisaca i čitalaca.

KABINET KOJI PROKIŠNjAVA

PODSEĆAJUĆI da je Pavić bio u jednom periodu profesor i dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Jasna Mihajlović je rekla da je on i uselio fakultet u današnju zgradu, ali tako da je "samo njegov kabinet prokišnjavao, a i danas prokišnjava".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije