U PUNOJ sali Narodnog pozorišta dabas je proslavljen Dan kuće, 22. novembar, uz umetnički program pod nazivom "Goreti vatrom Apolonovom" i tradicionalnu dodelu priznanja.

Obraćajući se gledalištu, upravnica Ivana Vujić još jednom je podsetila na prošlogodišnje obećanje, upućeno s Velike scene na jubilarni rođendan - da je došla da služi Narodnom pozorištu, umetnicima i publici. A onda izvela svojevsrni performans: uz retoričko pitanje "da li želite da gorim Apolonovom vatrom" i potvrdan odgovor, zapalila je rukavicu na svojoj ruci...

Nagrada nacionalnog teatra za najbolju predstavu u prethodnoj sezoni pripala je "Nečistoj krvi" (režija Milan Nešković), dok su priznanja za najbolja individualna ostvarenja osvojili glumci Jovana Stojiljković i Nenad Jezdić, Miodrag D. Jovanović, prvak Opere, dirigentkinja Ana Zorana Brajović, operska pevačica Evgenija Jeremić i Tatjana Tatić, solistkinja Baleta. Nagrada kuće za izuzetno značajan ukupan umetnički doprinos dobile su prvakinje Drame, Nela Mihailović i Nataša Ninković, kao i grafički dizajner Jovan Tarbuk.

Inače, voditelji programa, glumci Nebojša Kundačina i Danijela Ugrenović, podsetili su da je u prethodnih godinu dana bilo sedam premijera - četiri u Drami ("Nečista krv", "Jeste li za bezbednost", "San letnje noći - Projekat Šekspir" i "Livada puna tame"), dve u Operi ("Koštana", "Na uranku"), uz obnovu dečije opere "Bastijen i Bastijena", i jedna u Baletu - "Labudovo jezero".

Bilo je reči i o mnogobrojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu, učešću na više od dvadeset festivala, velikom broju dobijenih nagrada - kolektivnih i pojedinačnih.

Radmila Živković

Vrhunac svečanosti, kao i svake godine, bila je dodela Nagrade "Raša Plaović" za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama: pripala je Nenadu Jezdiću za ulogu Gazda Marka u predstavi "Nečista krv".

Pročitajte i:Stiže "Ciganin" iz Zagreba: Hrvatska drama gostuje u Narodnom pozorištu

Jednoglasnu odluku doneo je stručni žiri (predsednik Igor Bojović, članovi Snežana Trišić, Ljiljana Blagojević, Nela Mihailović i Tamara Baračkov), a u obrazloženju se između ostalog navodi:

"Jezdić je uspeo da ekspresivnom igrom, ne ulazeći nijednog trenutka u naturalistički ton, istakne svu kompleksnost koju Stankovićev junak poseduje, i naglasi rastrzanost i lomove čoveka iz patrijarhalne sredine. Gradeći složene i slojevite odnose sa svim partnerima na sceni, nadahnuto je kreirao ulogu kroz raskošne nijanse emotivnog naboja, ali i surovost mentaliteta i nasleđa."

Milan Nešković i Stefan Kalezić

Umesto Jezdića, koji zbog ranije ugovorenih profesionalnih obaveza nije prisustvovao svečanoj ceremoniji uručenja, nagradu je primio reditelj Milan Nešković.

Povodom Dana Narodnog pozorišta, na Sceni "Raša Plaović" održana je u večernjim časovima promocija knjige profesora Predraga Bajčetića "Beseda u ćutanju".

Ivana Vujić

SEĆANjE

MINUTOM ćutanja odata je i počast preminulima između dva Dana pozorišta - prvaku Drame Marku Nikoliću, solistkinji Baleta Oliveri Gavrilov Stojiljković, glumcu u penziji Bogoljubu Diniću, inspicijentu u penziji Predragu Peroviću i prvacima Opere Nikoli Mitiću i Aleksandru Đokiću.

DOPRINOS RADU TEATRA

PEČAT Narodnog pozorišta, koji se po odluci upravnice dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta, ove godine dobili su osnivač Opere i teatra Madlenijanum Madlena Cepter, teatrolog Raško Jovanović, koreograf i baletski umetnik Sergej Polunjin, prvakinja Opere Radmila Smiljanić, prvak Opere Janko Sinadinović, viši savetnik predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije Ana Ilić, koreograf i prvak Baleta Konstantin Kostjukov, prvakinja Drame Ljiljana Blagojević, prvak Drame Nebojša Dugalić, službenik za odnose s javnošću Olivera Živković.