Jasno i glasno: Nobelovac Peter Handke otkrio zašto je stao na stranu Srbije i držao govor na Miloševićevoj sahrani

V. N.

20. 11. 2019. u 20:48

Јасно и гласно: Нобеловац Петер Хандке открио зашто је стао на страну Србије и држао говор на Милошевићевој сахрани

Peter Handke AP Photo/Francois Mori

Nobelovac je podsetio da je Miloševića video samo jednom, i to kada je bio zatvoren u Hagu

NIJEDNA reč o onome što sam pisao o Jugoslaviji ne može se osporiti i osuditi, nijedna. To je književnost.

Ovo je poručio dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke u intervjuu nemačkom nedeljniku "Cajt", naglasivši da je sve što je pisao o bivšoj Jugoslaviji imalo veze sa pravdom za Srbiju.

Handke je, kako prenosi Tanjug, podsetio da je izveštavanje medija o Srbiji u to vreme bilo "monotono i jednostrano", a kritikovao je i politiku Nemačke.

- Kako je Nemačka mogla priznati Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, kada je na tim teritorijama više od jedne trećine bilo pravoslavaca i muslimanskih Srba? Srbi bi odjednom trebalo da budu inferiorni narod u svojoj zemlji? Tako je došlo do bratoubilačkog rata, i ne postoji nijedan gori rat od bratoubilačkog - rekao je austrijski pisac i naveo da je to razlog što se solidarisao sa Srbijom. - Zašto niko ne kaže da je Zapad odgovoran, zašto mirovna konferencija nije sazvana?

Handke je istakao da nikada nije ispoljavao simpatije prema Slobodanu Miloševiću:

- Nijednog trenutka mu se nisam klanjao, ni u sebi, ni javno. Jedan novinar je napisao da sam navodno izrazio simpatije za Miloševića. Nikad!

Nobelovac je podsetio da je Miloševića video samo jednom, i to kada je bio zatvoren u Hagu:

- Želeo sam da ga saslušam i čujem sve što je imao da kaže.

To što je prisustvovao Miloševićevoj sahrani, Handke obrazlaže time da je to bila ujedno i sahrana Jugoslavije.

- Naravno da sam bio tamo. Milošević se na poslednjem glasanju izjasnio za opstanak Jugoslavije, za to da ne bude rasturena. Njegova sahrana je bila sahrana Jugoslavije. Da li se zaboravilo da je ta država osnovana da bi bila protiv Hitlerovog rajha - upitao je Handke. - Jugoslavija mi je nešto značila. I kada mi nameću nešto sa Srbijom, to je nepošteno. Ja sam tamo išao zbog Jugoslavije.


Pročitajte i: "Handke zaslužio Nobelovu nagradu": Švedska odgovorila na pismo predsednika tzv. Kosovske akademije nauka i umetnosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije