JEDAN odsto od ukupnog budžeta države, koji UNESKO preporučuje kao minimum za održiv razvoj jedne nacionalne kulture, ostaće i dogodine nedostižni san za Srbiju.

Jer, 13.286.217.000 dinara, namenjenih Ministarstvu kulture i informisanja, prema Predlogu zakona o budžetu koji će se sutra naći pred poslanicima Narodne skupštine, približno čini tek 0,74 odsto državne kase za 2020. godinu. U odnosu na ovu godinu, suma je umanjena za milijardu i 120 miliona, kako je juče izneto na skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje, koji je ovaj predlog i usvojio većinom glasova.

Na Odboru je pomoćnik za ekonomsko-finansijske poslove ministra kulture i informisanja Željko Kovačević, obrazložio da se umanjenje odnosi na to što za budžet ovog ministarstva, naredne godine, nisu planirana sredstva za sufinansiranje i renoviranje Radio-televizije Vojvodine, kao i subvencije za Radio-televiziju Srbije. Budžetom je, kako je istakao Kovačević, predviđeno povećanje plata zaposlenih u Ministarstvu i ustanovama kulture, ali i kapitalni projekat - istraživanje, zaštita i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči.

Najveća stavka u ovom delu budžeta je "Ustanove kulture" sa 6.887.300.000 dinara. Iz Predloga zakona o budžetu, čita se još i da je obnovi i zaštiti Hilandara namenjeno 80 miliona, održavanju Dvorskog kompleksa na Dedinju 62 miliona, koliko i digitalizaciji kulturnog nasleđa. Rad Matice srpske podržan je sa pedset jednim milionom, a bibliotečko-informativna delatnost sa 55 miliona. Zaštiti i očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa namenjeno je gotovo 147 miliona dinara.

Pročitajte i: Milan Karadžić: Humor je zdrav i lekovit

Za jačanje kulturne produkcije i umetničkog stvaralaštva ukupno je opredeljeno 3,39 milijardi dinara. najveći deo toga otići će ustanovama kulture - 2,8 milijardi. Razvoj vizuelnih umetnosti će biti podržan sa 85 miliona, filma sa 88, muzičkog stvaralaštva, kao i pozorišta sa 72, umetničke igre sa 36, dok je književnom staralaštvu i izdavaštvu namenjeno najviše - 170 miliona.

Foto Boris Subašić

Nešto više od milijardu dinara, trebalo bi da bude usmereno za zaštitu kulturnog nasleđa, a za unapređenje sistema zaštite kulturnog nasleđa 3.897.859.000. Od stavke Podrška istraživanju, zaštiti i očuvanju nepokretnog kulturnog nasleđa, uz koju stoji 623.000.000 dinara, deo u iznosu od 400 miliona, namenjen je za nastavak adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Rekonstrukciji i dogradnji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, otići će gotovo 251 milion.

Međunarodnoj kulturnoj saradnji namenjeno je 675 miliona dinara, dok će projekat "Novi Sad prestonica kulture", od države dobiti oko 252 miliona.

SKD: BAR KAO FILMSKOM CENTRU!

NA deo budžeta izdvojen za književno stvaralaštvo i izdavaštvo juče je reagovalo Srpsko književno društvo:

- Iznos od sto pedeset miliona dinara, svega 1,44 miliona evra, svakako je nedovoljan za podršku književnoj umetnosti - piše u njihovom saopštenju. - Smatramo da književnost zaslužuje bar milijardu budžetskih dinara, što je još uvek manje od budžeta Filmskog centra Srbije. Pisana reč je osnov, ne samo svih umetnosti već i same civilizacije.

Foto Zorica Gligorijević

KAMPANjA

NA predlog budžeta za kulturu, prva je još krajem prošle nedelje reagovala Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, sa stavom da je skandalozno i zabrinjavajuće smanjivanje procentualnog izdvajanja za kulturu na 0,73 procenta ukupnog budžeta:

- Država koja za svoju kulturu izdvaja najmanje po stanovniku u regionu i čiji je budžet za kulturu manji od budžeta za kulturu gradova u okruženju, trebalo bi da ubrzano povećava ovaj budžet - piše u njihovom saopštenju, koje je i poziv građanima da se uključe u kampanju za minimum jedan odsto za kulturu.