SKORO da ne postoji TV kanal na kom se ne priprema neka hrana, nešto ukusno, jednostavno i brzo i to pred gledaocima, a kada to rade vrhunski kuvari, sve se čini dostupno i lako, ističe vajar i profesor Fakultet likovnih umetnosti Zdravko Joksimović, dodajući da se kulinarstvo često predstavlja kao umetnost.

Zato se Joksimović pita: zašto se umetnost ne bi poistovetila sa kulinarstvom? Odgovor nudi njegov novi projekat pod nazivom Hipo must be beautiful, koji će u utorak uveče biti predstavljen u Galeriji "Iks vitamin", od 19 časova. Prvi put njegovu izložbu pratiće i - performans autora.

Pročitajte još - Zdravko Joksimović: I duh mora da se hrani

- Magična reč ukus podjednako pripada i umetnosti i kulinarstvu - tvrdi Joksimović u tekstu koji prati postavku. - Ja bih da pravljenje skulpture učinim dostupnom svima. Da demistifikujem sam umetnički čin. Da za stolom, pred očima publike, demonstriram pravljenje jedne male skulpture. Kako mislim da je umetnički postupak izuzetno blizak kulinarstvu, smatram prirodnim povezati kreativni čin kojim nastaje jedno umetničko delo sa činom pravljenja nekog jela.

Prema mišljenju ovog skulptora pravljenje hrane, pred očima drugih, jeste performativni čin, pa se tako može razumeti i njegova demonstracija kreativog postupka:

- Ova serija skulptura i video-radova je moj pogled na svet i na okolnosti u okviru kojih se i preispituje uloga umetnosti. Idealizacija sveta i zadovoljavanje naših potreba prepunih raznoraznih zadovoljstava je magični svet koji nas tako snažno privlači - zaključuje Joksimović.