DVE knjige svetski cenjenog lingviste i kulturologa Haralda Harmana (1946), "Zagonetka podunavske civilizacije", u izdanju "Akademske knjige" i "Tragovima Indoevropljana", u izdanju Evro Book, obe pod pokroviteljstvom ProCredit banke, predstavljene su u pres-centru UNS uz prisustvo autora.

Na osnovu istraživanja u poslednjih 20 godina, utvrđeno je da je pre Grčke postojala Podunavska civilizacija ili Stara Evropa, kako se još naziva, između 6. i 4. veka p. n. e. na Balkanu. Sa tom do sada nepoznatom evropskom kulturom Harman upoznaje čitaoce detaljno opisujući trgovačke puteve i naselja, umetnosti, zanate, mitologiju i pismo. Među sedištima te civilizacije bila je i Vinča, naselje osnovano južno od današnjeg Beograda oko 5500. g. pre Hrista, koja je imala veliki značaj za kulturni razvoj čitavog Balkana.

U knjizi "Tragovima Indoevropljana" Harman istražuje indoevropske jezike, koji su se više od 3.000 godina govorili od Indije, preko Persije, do Evrope. Autor na upečatljiv način povezuje lingvističke činjenice sa arheološkim nalazima i najnovijim otkrićima iz ljudske genetike i paleoklimatologije.


PROČITAJTE JOŠ:
Vertikala srpskog bića: Priređen naučni skup o Njegošu u Matici srpskoj

Ističući da su drevne kulture negovale toleranciju, Harman je rekao:

- Odnos između muškaraca i žene bio je harmoničan. Muškarci su obavljali teže poslove, uglavnom donosili glinu, a žene su radile dekoraciju i zapis i bavile se trgovinom. U podunavskoj civilizaciji postojala je i razmena poklona u vidu delova figurina koji su se davali poslovnim partnerima. Tako se ti delovi mogu naći na veoma udaljenim područjima, što pokazuje duh zajedništva i velikog poverenja.

O knjigama su govorili i Bora Babić, direktor i glavni urednik "Akademske knjige", i Aleksandra Šulović, urednik u Evro Book.