Balkan u Balkanu: Arhitektonsko bijenale u zdanju nekadašnjeg beogradskog bioskopa

M. A. K.

14. 11. 2019. u 10:28

Балкан у Балкану: Архитектонско бијенале у здању некадашњег београдског биоскопа

Postavljanje izložbe bijenala Foto K. Mihajlović

Na izložbi 220 izvedenih i neizvedenih projekata i unikatnog dizajna

U ZDANjU nekadašnjeg bioskopa "Balkan", sagrađenom krajem 19. veka, koji prolazi kroz rekonstrukciju, sa ciljem da preraste u kulturni centar, od četvrtka veče, 13. novembra u 18 časova će biti otvoreno Balkansko arhitektonsko bijenale (BAB). Smotru na kojoj učestvuju stvaraoci iz bivših jugoslovenskih republika, ali i Turske, Rumunije, Bugarske, otvoriće Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore, koja je kao ovogodišnja zemlja domaćin i pokrovitelj ovog događaja, u saradnji sa beogradskom Fondacijom "Saša Marčeta".

Tema bijenala je "Dekodiranje Balkana", a uz izložbu koja će predstaviti 220 originalnih arhitektonskih projekata i nameštaja unikatnog dizajna, biće održani i naučna konferencija, stručna predavanja i panel-diskusije, a biće organizovana stručna izložba povodom veka "Bauhausa", ali i "Dani arhitektonskog filma" u Jugoslovenskoj kinoteci.

- Trudimo se da okupljanjem arhitekata i dizajnera iz regiona napravimo što je moguće bolji upliv u svetska dešavanja i razmenimo iskustva, jer nas muče slični problemi - kaže, za "Novosti", Nebojša Glišić, kurator Međunarodne izložbe arhitekture i dizajna, naglašavajući da ima učesnika koji dolaze po pozivu, ali i onih odabranih na konkursu. - Žiri će dodeliti nagrade u četiri kategorije - za izvedeni i neizvedeni arhitektonski objekat, enterijer i urbanističko rešenje. Bioskop "Balkan", koji je zahvaljujući Fondaciji "Saša Marčeta" iščupan iz jedne nesrećne privatizacije, biće i nova kuća BAB.

Pročitajte još - Novi sjaj bioskopa "Balkan"

Kao zemlja domaćin, Crna Gora će biti zastupljena sa 50 radova, izvedenih i neizvedenih, objašnjava Sonja Radović Jelovac, arhitekta iz Podgorice, koja je bila i kustos predstavljanja ove zemlje na prethodnom bijenalu arhitekture u Veneciji. Ona za naš list ističe blisku saradnju tamošnjeg ministarstva kulture i Saveza arhitekata u pripremama manifestacije, čijem otvaranju će prisustvovati i glavni gradski arhitekta Podgorice Filip Aleksić.

- Predstavićemo arhitektonski izraz koji je nastao u poslednjih 15 godina u Crnoj Gori - ističe sagovornica. - U posebnom, revijalnom delu, prikazaćemo i neke javne objekte, a biće održana i predavanja koja se bave institucionalno-strukovnom saradnjom, a dobar primer toga su, recimo, skijališta Crne Gore.

VRHUNSKI REZULTATI

ZA arhitekte koji rade van našeg prostora, a pozvani su na Bijenale, smatramo da nose gen sa ovog Balkana, zahvaljujući kome postižu vrhunske rezultate u svetu. Jedan od gostiju je i Aleksandar Saša Zeljić, jedan od partnera i direktora "Genslera", koji je među najvećim svetskim kompanijama za projektovanje. Njegov najnagrađivaniji rad je drugi po visini oblakoder na svetu, izgrađen u Šangaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije