KLjUČ mog života su film i ljubav. Ništa me drugo nije tako zanimalo, uzbuđivalo i provociralo kao taj fantastični svet "pokretnih slika" koji je za mene ostao čudesan, i ogromna ljubav sa mojom suprugom, izuzetnom glumicom Darom Čalenić, koja je žrtvovala svoju veliku umetničku priču zbog moje karijere. Mi živimo i umiremo voleći se, govorio je Vladimir Vlada Petrić, prvi doktor filmskih nauka u svetu, profesor Univerziteta na Harvardu, naučnik koji je stekao svetsku slavu kao osnivač i dugogodišnji direktor Harvardskog filmskog arhiva.

U sredu ujutru, jedan od naših najčuvenijih filmskih stvaralaca, "apostol autorskog filma" kako su ga nazivali njegovi poštovaoci, i veliki gospodin našeg grada koji je Beograd činio metropolom, napustio je ovaj naš svet. Petrić je preminuo u 91. godini (1928-2019), ostavljajući našoj i svetskoj kinematografiji ogromnu riznicu svog izuzetnog dela. Pre odlaska u Ameriku, obeležio je najbitnije etape razvoja domaćeg filma i televizije, i do poslednjeg dana ostao je jedan od najvažnijih učesnika našeg kulturnog života.

Pročitajte još - Ljuba je bio slikar i ljubavi i smrti

Petrić je profesorsku karijeru započeo na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, bio je urednik filmskog programa i reditelj dramskih emisija od samog osnivanja TV Beograd, a kao filmski kritičar objavljivao je radove u "Politici", u uglednim, specijalizovanim časopisima Sight and Sound, Cinema Journal i Film Quarterly. Kao teoretičar, Petrić je istraživao sinematička, specifično filmska izražajna sredstava, a među njegove najznačajnije knjige ubrajaju se "Čarobni ekran", "Šekspir i film", "Uvođenje u film", "Razvoj filmskih vrsta", "Film i snovi", "Konstruktivizam u filmu".

Kako, za "Novosti", ističe Srđan Vučinić, esejista, umetnički direktor Festivala autorskog filma, delo Vlade Petrića ostaće jedinstveno.

- Iako mi nikada nije predavao, Vladu Petrića pamtiću kao sjajnog profesora, retkog zaljubljenika u film, u kinestetičko dejstvo filmske slike i njenu sinematičnost, čime se film odvaja od svih drugih umetnosti. Pored njegovih nezaobilaznih knjiga i udžbenika, izuzetni su i njegovi eseji "Felinijev veo" ili "Oniričke vizije Emira Kusturice" u kojima spaja vrhunsko poznavanje filmske istorije sa smislom za istančanu analizu pojedinačnih kadrova i scena. Profesor Petrić je svoj filmofilmski duh izrazio i u dokumentarno-eksperimentalnim filmovima, među kojima se izdvaja "Zid uspomena", koji je dirljiv spoj lične ispovesti i reminiscencije sa istorijom i teorijom filma.

Prema rečima Vučinića, za Festival autorskog filma veliku počast predstavlja nagrada koju je Vlada Petrić uspostavio za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, a kao omaž profesoru Slavku Vorkapiću, koji je imao najveći uticaj na njegov rad.

Rad Li Garison


Od našeg avangardnog stvaraoca i naučnika oprašta se i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Pročitajte još - ODLAZAK ČLANA SANU: Preminuo slikar Petar Omčikus

- Medijateka Jugoslovenske kinoteke, po nedavnom dogovoru sa Legatom Vlade Petrića, ponosno će poneti ime ovog velikana sedme umetnosti. Otvaranje Medijateke planirano je za 28. decembar, dan kada je 1895. održana prva filmska projekcija u Parizu, a od četvrtka veče u 20 časova, u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj ulici, biće prikazan film "Vreme ljubavi", koji je Petrić režirao sa Nikolom Rajićem 1966. godine - kaže Pantelić.

Prema sopstvenoj želji, profesor Vlada Petrić biće sahranjen u Beogradu, samo u krugu najuže porodice.

VUKOSAVLjEVIĆ: NAJDUBLjI TRAG

NA pozorišnoj i filmskoj sceni ostaće upamćen kao harizmatični reditelj, vrsni poznavalac i teoretičar filma i profesor koji je nadahnuo brojne generacije svojom inspirativnom energijom. Verovao je da je mašta, uobrazilja čoveka, pokretačka snaga koja je u osnovi stvaralačkog čina, nekad u stanju da premaši samog autora. Od svoje bogate mašte stvarao je dela koja će ostati udžbenici sedme umetnosti. Ostavio je najdublji trag u srpskoj kulturi i promišljanju filma, i borio se da film postane, i ostane, istinski organon života. Petrićev odlazak predstavlja veliki i nenadoknadiv gubitak za srpski film i srpsku kulturu uopšte - naveo je ministar kulture Vladan Vukosavljević u telegramu saučešća.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

MEĐU brojnim domaćim i svetskim priznanjima koje je Vlada Petrić dobio izdvaja se prestižna nagrada za životno delo Antologijskog filmskog arhiva iz Njujorka, koja mu je dodeljena 2010, povodom 40 godina ovog arhiva. Nagradu mu je uručio Martin Skorseze.

Sa suprugom Darom Čalenić, Petrić je bio i osnivač Fonda "Dara Čalenić", koji na Sterijinom pozorju dodeljuje dve novčane nagrade za najboljeg mladig glumca i glumicu.