BEOGRADSKA publika će, posle trinaest godina pauze, ponovo imati priliku da uživa u muzici legendarnog virtuoza, Šloma Minca. U pratnji pijaniste Itamara Golana, Minc će na koncertu (u produkciji Centra beogradskih festivala) nastupiti 19.novembra na "Kolarcu" i izvesti kompozicije Debisija, Franka, Bramsa, kao i jednu autorsku - premijerno u Beogradu.


- Moj izazov je da povežem um i sluh, da naučim ljude da aktivno tragaju za lepotom - izjavio je Minc, čiji nastupi već pet decenija publiku ostavljaju bez daha.


Šlomo Minc posvetio je život muzici u svim svojim oblicima: od sviranja, dirigovanja, komponovanja, učenja drugih, žiriranja, pa čak i projekta konzervacije dragocenih instrumenata spašenih iz koncentracionih logora.


Violinu je počeo da svira sa samo tri i po godine, a već sa šest postao je učenik čuvene Ilone Feher. Kao čudo od deteta, sa jedanaest godina je debitovao kao solista sa Izraelskom filharmonijom. Ubrzo potom, Zubin Mehta ga je pozvao da zameni bolesnog člana orkestra u izvođenju Paganinijevog koncerta za violinu. Sa šesnaest godina nastupao je u Karnegi holu, a sa osamnaest se latio i dirigentske palice - navodi se, između ostalog iz njegove biografije, u najavi koncerta.


Pročitajte još: Operski spektakl na Kolarcu: Verdi i Pučini pod dirigentskom palicom Emanuela Plasona


Uz Minca, našoj publici će se predstaviti i izraelski pijanista Itamar Golan, jedan od najtraženijih izvođača svoje generacije. Golan je do sada više puta nastupao u Beogradu, između ostalog i sa violinistom Džulijanom Rahlinom. Sa sedam godina održao je prvi koncert, a od najranijeg doba je ispoljavao posebno interesovanje za kamernu muziku. Nastupao je kao solista sa nekim od vodećih orkestara u svetu, kao što su Izraelska filharmonija i Berlinska filharmonija pod upravom Zubina Mehte, Kraljevski filharmonijski orkestar, Filharmonijski orkestar milanske Skale i Bečka filharmonija.